topmatracieu trim

 


ТОПМатраци -  сайт с новини

относно тенденциите в

обзавеждането на спалнята

 
ТОП МАТРАЦИ

Матраци

Информация за актуални цени и нови технологии при производството на продукти за спалня.

 • Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Вход
  Вход форма за вход

Н.Иванов

Н.Иванов не е въвел(а) биографията си

Публикувано от на в Детски легла и матраци

Когато става дума за децата ни, ние винаги искаме и търсим най-доброто, на което сме способни. Това се отнася за всеки аспект в живота на детето – хранене, обличане, обучение, обзавеждане на детската стая. Стремим се качеството на живот на детето да бъде по-добър от нашия собствен и сме готови на всичко, за да бъде то щастливо и усмихнато, да му бъде удобно и приятно както през деня, така и през нощта. Знаем, че добрият нощен сън е от особено значение за здравословното развитие на детето. В тази статия ще ви дадем някои съвети как да изберете детско легло, съобразявайки се с някои важни аспекти.

Детско легло според възрастта

Важни насоки при избора на детско легло

На първо място, когато избирате детско легло е най-важно да се съобразите с възрастта на детето. Ако става въпрос за новородено, естествено е да се насочите към бебешко креватче. Ако говорим за по-голямо дете, което тепърва ще спи самостоятелно, бихте могли да се спрете на стандартно единично легло, което ще може да се използва дълги години.

За бебето

Когато избирате бебешко легълце, се съобразете основно с вашите предпочитания – дали ще бъде от масивно дърво, МДФ или от текстил зависи изцяло от вашия стил и вкус. Имайте предвид, че този вид легълца могат да се използват до към три годишна възраст на детето, поради което не е необходимо да инвестирате твърде много средства. Все пак огледайте внимателно легълцето, когато го купувате. То не трябва да има остри ръбове и стърчащи елементи, на които детенцето би могло да се нарани. Сглобките му трябва да са здрави и стабилни, за да бъде безопасно за употреба.

 

Легла за големи деца

За по-голямо дете

При закупуването на легло за по-голямото дете имате избор от безброй модели и видове. Този тип легла често имат към тях ракла или чекмеджета за съхранение на детските дрехи. Можете дори да се спрете на легло, с любимия герой на детето. Така ще го направите много щастливо. Ако имате две деца, леглата на два етажа са чудесен начин за спечелване на пространство в детската стая. Много изгоден е вариантът за закупуване на цялостно обзавеждане за детската стая, което да включва всички основни мебели, включително и легло. Така детската стая ще придобие свой собствен стил, а за цветовете й спокойно можете да се доверите и на самото дете. Често децата имат ненадминато усещане за хармония и красота.

 

Елементи на леглото

Подматрачната рамка е важна част от детското легло. Най-добре е тя да е направена от дървени летви, за да може матракът да се проветрява. Ако това не се спази е вероятно в него да се задържа влага и той да се превърне в удобно убежище за праха и акарите. Имайте предвид, че ако изберете легло с чекмеджета под него, също рискувате то да няма добра вентилация.

Подматрачни рамки за детски легла

Матракът за детското легло трябва плътно да приляга към него. Най-добре е да изберете умерено твърд детски матрак, тъй като той ще допринася за намаляване на напрежението в мускулите на тялото и ще поддържа гръбначния стълб. За да прецените твърдостта му го натиснете с ръка и усетете съпротивлението. Колкото е по-голямо, толкова е по-твърд матракът. Заложете на естествените материали за направата му, тъй като те задържат по-малко прах, както и това да е антибактериален и антиакарен. Например пвложените в матрака кокосови влакна подсилват циркулацията на въздуха и не позволяват развитието на микроорганизми. Можете да изберете двулицев матрак, който трябва да се обръща на подходящата страна в сезоните лято – зима. Дамаската на матрака може да бъде обогатена с различни полезни вещеста, например алое вера или лавандула, за които се знае, ме са много подходящи за спокоен и отморяващ сън.

И в края трябва да ви напомним, че едно от най-ценните условия за добрия сън на вашите малки съкровища е любовта ви към тях, за това не пестете ласките си, особено вечер!

 

последно модифициран на
Посещения: 7244 Още

Публикувано от на в Латексови матраци

Мислили ли сте за закупуването на латексов матрак? Чували ли сте хубави или не толкова хубави мнения относно този вид матраци. Нуждаете ли се от подробна информация за тях, за да пренецените дали те са за вас? Тогава сте на правилното място.

Латексовите матраци добиват доста популярност в днешно време, като те са и особено търсени от хора, имащи алергии. Такива хора, често са силно алергични към домашния прах, а това е една добра новина за потребителите на латексови матраци, понеже те почти елиминират опасността от подобна алергична реакция. Домашният прах лесно се наслагва върху конвенционалните матраци, но латексовите имат изключително негостоприемни условия за живот за подобни вредители.

Предимства и недостатъци на латексовите матраци

Но внимание !!! Има хора,който са алергични към веществото латекс. Така че преди да закупите латексов матрак, задължително се уверете, че няма да има подобен проблем при вас. Най-лесният начин да проверите това е с домакински ръкавици, които съдържат латекс.

Предимства и недостатъци за неалергичните

Това че латексовите матраци са подходящи за хора с алергии със сигурност не е единствената положитална тяхна страна. Изследвания са показали, че тези матраци са много по-хигиенични от нормалните конвенционални матраци. През нощта тялото отделя влага, която често попива в нормалният матрак и на сутринта тази влага трябва да се изпари. При латексовите матраци обаче влагата се отблъсква.
За хората, които се потят обилно ,това може да е значителен недостатък, поради простата причина, че по този начин спалното бельо и интимното бельо на човек, могат да станат влажни. Това не се случва нормално при конвенционалните матраци. В този случай предимството, което беше споменато по-горе за хигиената при този вид матрак отново играе огромна роля, тъй като спалното бельо може да бъде изпрано в пералнята, докато матракът не може.

Латексови матраци

Недостатък на латексовия матрак, е че той има доста по-висока цена. Тя може да бъде до два или три пъти повече от тази на един нормален матрак, със задоволително качество.

Разликата в продължителността на експлоатация при запазени първоначални качества при тях незначителна и не е нужно да бъде взимана в предвид при изобра на подходящ матрак. Латексовите матраци са една идея по-устойчиви във времето от конвенционалните матраци. Затова е за съжаление, че високата цена на латексовия матрак не се дължи на неговата издръжливост.
За сметка на това обаче латексовите матраци имат едно огромно предимство - тяхното почистване. Понеже прах и влага не проникват в затворения материал, те могат лесно да бъдат почистени с кърпа. В подобни случаи, разбира се той ще трябва да бъде почистван със специални препарати за латекс, за да може да се запази неговата еластичност. Във всеки случай тези матраци са хигинични и практични, заради тяхната лесна поддръжка.

Почистване на матрака

Как се почивства латексов матрак?

Латексовите матраци са много подходящи при алергии. Те имат затворена повърхност, така че, както акарии, така и други причинители на алергии не могат да се заселят. Въпреки това, че са хигиенични, те имат дишаща материя, така че идва въпросът как човек да ги почисти? На всеки няколко седмици или най-късно всеки месец, човек трябва да почиства латексовия матрак. Най - лесният начин да се поддържа хигиена е да се смени спалното бельо, което човек така или иначе прави често.

 Поддръжка на латексовия матрак

Подготовка и поддръжка

Първо избършете повърхността на матрака с навлажнена кърпа, за да се отстранят каквито и да било остатъци като например прах. След това може да подложите матрака на специални грижи, като използвате препарати подходящи за този материал. Това е особено важна стъпка, за да се гарантира, че повърхността на матрака и целият материал ще запазят еластичността си и няма да се напукат. Продуктите за специални грижи могат да бъдат закупени директно от производителя или от магазина, от който е бил закупен матрака. Също така подобни материали, могат да бъдат намерени и в добре снабден строителен магазин. Самият латекс е доста надежден материал, който е адски издражлив. Въпреки това е важно да бъде поддържан със съответните препарати. Те проникват във повърхността и я правят гладка. Без подобни специални грижи, с времето повърхността на матрака ще стане крехка и ще се напука.

Съвети за почистван на латексови матраци

Практични съвети

 • Преди да употребите съответният препарат прочетете упътванията на опаковката. Обърнете особено внимание на правилната дозировка. Важното тук, е че след подобно почистване матрака е добре да бъде проветрен, като за тази цел е подходящо дори само да се отвори прозореца в стаята, в която се намира той.

 • Парите на подобни почистващи препарати могат да причинят главоболие и смущение на благосъстоянието на човек, дори те да не са вредни за здравето.

 • Добре е за латексовите матраци от време на време да бъдат обръщани. Обръщайте го обаче не само от горната на долната страна, а и от областта,която е била за краката ви към тази област, която е служила за поддържане на главата. Въртете го по този начин винаги и при всяко почистване, така че матракът винаги да преразпределя материала равномерно и и да поддържа обичайната си форма. Иначе еднопосочното използване на матраците би довело до по-бързото им износване.
последно модифициран на
Посещения: 7673 Още

Публикувано от на в Избор на матрак

ЕДНОЛИЦЕВ ИЛИ ДВУЛИЦЕВ МАТРАК, ТОВА Е ВЪПРОСЪТ!

Както сме споменавали и преди, изборът на матрак е една дългосрочна инвестиция и когато се наложи да закупим нов, трябва добре да се информираме за всичко, относно видовете им и материалите за изработка. В днешната статия ще се спрем по-подробно на двата основни вида матраци – еднолицеви и двулицеви. Ще претеглим плюсовете и минусите им, за да ви помогнем при избора.

Еднолицев или двулицев матрак?

ЕДНОЛИЦЕВИТЕ МАТРАЦИ

Те се наричат така, разбира се, защото могат да се използват само от едната страна. От долната страна имат вградена подматрачна рамка, която обикновено е изработена от иглолистен материал. По този начин, еднолицевия матрак може да се постави направо върху рамката на леглото, без да е необходимо поставянето на допълнителна подматрачна рамка. Това е една от основните причини еднолицевите матраци да излизат първоначално по-евтино. За сметка на това, обаче, те могат да се ползват доста по-кратко, тъй като по-бързо се амортизират и повърхността им се износва. Относно използваните материали, често те са еднакво качествени и за двата вида матраци, но постоянното експлоатиране само на едната страна е причина за слягане и деформиране на еднолицевия матрак. Разбира се, на пазара се предлагат много видове калъфи и протектори за матраци, които до известна степен ще предпазят повърхността и ще удължат живота му, но това също е свързано с допълнителна инвестиция. От друга гледна точка, еднолицевите матраци предполагат по-честата им подмяна с нови, което е най-доброто решение.

Еднолицеви матраци

ДВУЛИЦЕВИТЕ МАТРАЦИ

И тук е ясно от името, за какво става дума, но нека все пак уточним. Двулицевите матраци могат да се използват и от двете страни, които условно са разделени на лятна и зимна. Често едната от двете страни е по-мека, а другата е малко по-твърда. Покритието на двете страни също се различава при качествените изделия, като за лятото е предназначена страната с памучно покритие, а за зимата – тази с вълнено покритие. Ако се спрете на този вид матрак, трябва да сте готови задължително да закупите и подматрачна рамка за него, тъй като той не е снабден с такава. Това допълнително оскъпява и без това малко по-скъпия матрак. За сметка на това е доказано, че животът на двулицевите матраци е доста по-дълъг от този на еднолицевите. Износването на дамаската при тях е по-слабо изразено, защото става постепенно и от двете страни. Деформациите също настъпват на по-късен етап от употребата му, защото двулицевите матраци в повечето случаи са малко по-дебели и с повече вложки от еднолицевите.

Двулицеви матраци

И макар, че двулицевите матраци се водят по-висок клас от еднолицевите, все пак при избора на подходящ за вашата собствена спалня, се водете от личните си предпочитания, вкус и виждания по въпроса. Не забравяйте да заложите на изделие от доказала се на пазара марка, както и да се заинтересувате за гранцията, която дава производителя. Не пестете средства и за да се снабдите с водонепромокаем антибактериален протектор, който ще ви се отплати във времето, като предпази вашия матрак от влага, прах и замърсявания и по този начин ще удължи живота му.

Има още един тип матраци, който набира все по-голяма популярност. Това са топ матраците. Използват се предимно за подобряване комфорта като се поставят примерно върху матрак, който вече не е толкова удобен. Или просто за да се промени усещането за твърдост. В случая може да се избере по-твърд или по-мек топматрак.

последно модифициран на
Посещения: 7103 Още

Публикувано от на в Избор на матрак

При закупуването на матрак, купувачът трябва да се вслуша в мнението на специалист и да пробва избрания матрак, за да се увери, че той е правилният. Често се случва, когато човек стане от леглото, да изпитва адски болки в областта на гърба. Виновникът за този дискомфорт може да бъде именно вашият матрак. Например подобни болки изпитват 2/3 от населението на Германия. Причините за това разбира се могат да бъдат много. Например проблеми могат да се появят, когато при спане на тялото не му е оказано достатъчно подкрепа. Точно поради тази причина избирането на правилния матрак е много важно за един спокоен сън, който освежава, вместо да води до болки на следващата сутрин.

Неправилният матрак причинява болки в гърба

Болки в гърба, заради неправилния матрак

Обикновено сънят предоставя на гърба Ви необходимата почивка. Ако обаче матрака не е избран според индивидуалните характеристики и предпочитания на купувача, една почивка може бързо да доведе до не само повече умора, но и болки. С подходящ матрак това може бързо да бъде поправено. Но как можете Вие да прецените кой е правилният?

Намирането на правилния матрак

Човек прекарва 1/3 от живота си в леглото. Именно затова е и важно да бъде избран подходящ матрак. Изборът на метериал е огромен, като се прави разлика главно между:

 • Изкуствени и естествени влакна
 • Латекс
 • Дунапрен

Трябва да се внимава също така с твърдостта на матрака, като той може да бъде:

 • Твърд
 • Мек

Кой е подходящия матрак?

Какъв е подходящ за вас, зависи от вашите личностни предпочитания. Да се търси обаче подходящият матрак е доста трудно, поради това, че всеки матрак има своите предимства и недостатъци. Сега ще намерите кратно обощение на главните видове:

Обикновен дюшек

Този вид матраци са доста подходящи за хора, които се потят докато спят, понеже той разсейва топлината и влагата. Недостатък му е обаче, че той не може да се адаптира към индивидуалните характеристики на всяко телосложение.

Латексовите матраци

Те притежават свойството да се напасват към тялото, независимо от неговото тегло. Въпреки това те са доста тежки и могат трудно да бъдат обръщани. Също така недостатък е и тяхната цена, която е по-висока от тази на обичайните матраци.

Дунапренени матраци

Дунапренените матраци отлично се напасват към телосложението на всяко тяло. Те запазват топлината, а това е голям плюс за хора, които чувстват студ често докато спят. При този вид матраци играе също много важна роля плътността. Хубавото при тях е също, че с покачването на цената, се повишава и тяхното качество.

Твърд или мек?

Преди популярно беше мнението, че твърдият матрак е по-добър за гърба. Противно на това обаче някои смятат, че мекият е по-удобен за тях.

Болки в шията от матрака

Матраци при болка в гърба и шията

При болки ниско в гърба например, е възприемана по-меката повърхност като по-приятна,понеже тя се напасва спрямо формата на тялото и гръбначния стълб, а това води от своя страна до облекчение при подобни болки. При болки в шията предпочитани са твърдите матраци, с цел избягване на възможно напрежение. Също така те са препоръчвани и за хора, които са с наднормено тегло. Ключът в крайна сметка обаче са индивидуалните предпочитания.

Матраци за хора, страдащи от ишиас

Ако човек страдащ от ишиас, матракът непременно трябва да поддържа ханша и рамената. При подобна ситуация особено подходящи са матраците от високоеластична пяна. Този материал реагира на топлината на тялото и внимателно се напасва според тялото на човека, като по този начин се облекчава гръбначният стълб.

Тестване на матрака

Тестване

За да бъде избран подходящият матрак, човек трябва да отдели достатъчно време и да се информира. Важно е да се обърне внимание на следните характеристики:

 • Правилната степен на твърдост
 • Съобразяване с теглото на купувача
 • Подсигуряване на подкрепа за гръбначния стълб и рамената


Също така някои фирми предлагат тестов период, през които човек може да прецени дали матрака е за него. В крайна сметка, важното е човек да се чувства комфортно.

последно модифициран на
Посещения: 11981 Още

Публикувано от на в Детски легла и матраци

Бебешки и детски легла

Ако имате или чакате бебе, или просто се грижите за малък мъник от изключителна важност е да му подсигурите място, където то да се чувстват защитено и спокойно. Подрастващите се нуждаят от пространство, където те няма да бъдат обезпокоявани, понеже сънят е особено важен за всеки организъм особено за онзи, който расте. Ето ги и някои от причините показващи важността на съня:

 • Спането подпомага растежа, като децата трябва да прекарват средно 50% от техния ден в спящо състояние.
 • Спането подсилва сърцето.
 • Ако едно дете не получава нужната почивка, то има вероятност да качи повече килограми от необходимото.
 • Спането ги предпазва от болести, понеже докато детето почива, неговият организъм има времето да се възстанови и укрепи.
 • Важно е също, че една спокойна почивка би могла да подсили способността на децата да внимават и да учат.
 • Настроението на децата се повишава, тогава когато те са имали дълъг и здравословен сън.

За да се изпълнят всички тези задачи, на бебетата и децата трябва да им бъдат осигурени подходящи условия за това, а една от най-важните вещи за тази цел е леглото.

Бебешки кошари

Бебешкото и детското легло

Преходът от бебешка кошарка до детско легло е често постепенен, понеже избора на легло е изключително важен за първата годинка от живота на едно дете.

Бебешката кошара

Бебешката кошарка е най-сигурното място за едно подрастващо. През първите 6-7 месеца на бебето родителите се спират най-често на плетени детски люлки. Дори съществуват и малки проходни легла, които добиват популярност през последните години. Тези леки люлки могат да бъдат разположени в близост до родителите, за да имат те постоянно възможност да наблюдават малкото детенце.

Най-късно след осмия месец леглото трябва да се смени и бебето не може да бъде държано на плетена люлка или кош, понеже то е вече по-голямо. Стандартните размери за детски легла и матраци са 70 на 140см. Те често биват оборудвани с дървена решетка, която може да бъда регулирана по височина и да се смъква или вдига.

Важни в този случай са латексовите и матраците от мемори пяна, за да не потъва тялото прекалено. Също така не трябва да бъде забравяна и ролята на възглавницата, която и да предпазва главичката на детето от наранявания.

Детските легла

Детски легла

Стандартните размери за детските легла са 70 на 140 см или 80 на 150см. Те представляват единични легла и разполагат с различни дизайни. При две деца те са също толкова удобни. Това което е възможно в тази ситуация е, двете единични легла да бъдат поставени едно над друго, като по тази начин ще остане повече пространство. Двуетажните легла предоставят възможност за повече място за игри или площадки, с една дума-за дейностите на малките малчугани.

Особено важно е за по-малките деца тематиката на тяхното легло. Те желаят легла във формата на кораби или коли, което за тях е толкова желано, но не толкова практично понеже подобни видове са доста по-скъпи, а и заемат повече пространство.

Родителите, които често мислят за бъдещето, купуват най-често легла с размери 90 на 200 см. от дърво в неутрален цвят. Така детето има достатъчно място за спане докато стигне зряла възраст. Матраците за деца с увреждания са по-специални, като на тях трябва да бъде обърнато особено внимание, като се вземат в предвид нуждите на детето.

последно модифициран на
Посещения: 6831 Още

Публикувано от на в Мека мебел

Всички хора знаят, че разтегателния диван има много положителни страни, но малко от тях се замислят и за недостатъците на подобна придобивка. Именно затова сега ще ви запознаем и с двете страни, така че да можете да вземете най-доброто решение за вас.
Разтегателния диван е чудесна мебел за едно малко жилище. Поради простата причина, че той може да бъде използван през деня като диван, на който да бъдат посрещани гости, и като легло късно вечер, той е широко използван. Първо той спестява място, защото отделно легло и диван в малък апартамент е почти невъзможно да бъдат събрани, още повече ако жилището е едностайно. Второ може да бъда използвано и като детско легло и трето, но не на последно място подобен диван е доста спестовен вариант. На цената на един диван получавате и легло, като цялата мебел носи със себе си и толкова други предимства. Това със сигурност е един отличен избор, но дали?

Предимства на разтегателните дивани

Предимства на разтегателния диван

Разтегателния диван предлага много удобства например, че в необходимия момент всички одеяла и възглавници се прибират и изчезват от полезрението на човек. Те биват например прибирани в някакъв шкаф. Всичко това е доста полезно за хора, които например очакват посетители и не желаят да бъде виждано тяхното легло - първо защото не е приятно и не е уважително дори между приятели. Това обаче може да бъде и недостатък, защото завивките, които биват прибирани не мога да се проветряват, а това не трябва да се подценява. За разлика от класическото легло, при което завивките остават върху леглото цял ден и имат пряк контакт с въздух, но при случай с разтегателния диван нещо подобно не е възможно.

Дивани с функция сън

Употреба на разтегателния диван

Разтегателния диван може да бъде доста полезен, когато бива използван от гости. Човек може да няма често посетители, но когато желае да има винаги ще има възможност да го направи с тази мебел. Той обаче може да бъде доста неудобен за ежедневна употреба. Първо той трябва да бъде разпънат и да бъде оправено леглото. Това може да бъде голям недостатък за хора, които вечер се прибират уморени, защото те няма да имат възможност да си легнат веднага. Всеки ден то трябва да бъде оправяно. Това важи и за сутрините, когато някои трябва да стават рано. Именно затова преди да бъде закупен диван вместо легло , трябва човек да се замисли дали това би го устройвало или би ви причинило по-големи неудобства.

Разтегаеми дивани

Качество на изработка

Много важно е при закупуването на разтегателен диван да бъде взимано в предвид качеството му. Двойното използване като диван и като легло определено натоварва много матрака и именно затова трябва да се прецени дали той е в добро състояние и дали е достатъчно качествен. Решаващa също е височината му. Например при разтягането на дивана, леглото доста често се озовава доста близко до земята. В дългосрочен план това е неудобно, защото през зимата леглото ще поема студа излъчващ се от пода. По-качествените дивани са конструирани така, че нивото на леглото да се повдига до нивото на седалката му, когато той се разпъне. Задължително трябва да се обърне внимание и на механизма, който би трябвало да осигури години безпроблемно разпъване и прибиране на дивана.

последно модифициран на
Посещения: 7180 Още

Публикувано от на в Спално бельо

Размери, материали, грижа - съвети при избирането на подходящото спално бельо

Когато става въпрос за избор на спално бельо е важно човек да обърне внимание на някои основни неща, поради простата причини че всички прекарват голяма част от времето си в леглото. Доста често срещано е в големите супермаркети да бъдат продавани възглавници, одеяла и чаршафи- това със сигурност не е абсурден вариант, но за онзи, които стриктно държи на качеството подобни магазини не са правилното място. Всеки може да бъде консултиран в магазин, оторизиран за това, за да може да избере нещо подходящо на базата на личните си предпочитания.

Съвети при закупуването на спално бельо

Съвети за закупуване на спално бельо

Често при закупуването на спално бельо възниква въпросът за подходящия размер. Често срещани размери при възрастните са 135х200, като при хора, чиято височина е минимум 1,80 метра е препоръчително спално бельо с размери 155х220. Що се отнася до материалът изборът е безкраен. В днешно време в магазините се предлага голяма гама от възможности за намирането на перфектния материал. Доста често срещани са изкуствените материали, като например полиестер, а цените обикновено са около 50 евро. За наистина качествени завивки се отделят обаче доста повече пари- от около 70-80 евро най-малко.

Съвети за закупуване на калъфки

Съвети за закупуване на калъфки за възглавница

В този случай се избира между два размера 80х80 и по-малкия размер 40х80. За да бъде избегнато напрежението и болката в раменете се препоръчва по-малкия размер възглавници. За пълнежа отново и тук човек има голям избор, като кой е по-подходящ зависи единствено от личностните предпочитания. Повечето хора избират пухени възглавници, а онези, които имат алергии се задоволяват с възглавници от синтетичен материал.

Колко често трябва да сменя спалното си бельо човек?

Винаги всеки има различно мнение по въпроса относно това, колко често човек трябва да сменя спалното си бельо. Това е важно за голяма част от хората, понеже честото сменяне може да бъде доста скъпо например за хората с алергии. Те се налага да закупуват спално бельо, което е от точно определен материал и обикновено е доста скъпо. Нуждата от честа смяна също не е положителна страна. Разбира се има и хора, които ползват завивки като например юргани с поколения наред, без да бъдат сменяни, а само почиствани.

Смяна на спалното бельо

Едно обаче е напълно ясно. За спалното бельо почистването е задължително. От една страна то поема част от потта ни при сън, но и след известно време може да се развъдят и акарии. Така че по-важният въпрос е тук как да почистваме правилно нашето спално бельо. Като тук важно е да се спомене, че за всеки материал на чаршафите се изисква определени грижи и специални препарати. Вероятно правилният избор е на бельо от материали, които позволяват изпиране при високи температури без това да се отрази на качествата им. Не е за пренебрегване и опцията за сушене в сушилня.

Всъщност в крайна сметка честата смяна не е чак от такова важно значение. Днешните материали ни предоставят възможността да ги перем в пералня, което е много полезно за всяко домакинство, защото всяко едно има пералня. Насреща са също е и химическото чистене, което предоставя опцията за почистване на по-тежки части от спалното бельо като например юрган. В днешно време полезна вещ е и сушилнята, която позволява бързото и равномерно изсушаване на чаршафи.

След около 5-6  години е хубаво да се провери дали въпреки старателното почистване, спалното бельо отговаря на хигиеничните и практичните изисквания.

последно модифициран на
Посещения: 6715 Още

Публикувано от на в Възглавници

Правилният пълнеж може да се отрази положително на съня. Кой пълнеж обаче е подходящ за даден човек е строго индивидуално. Независимо от свойствата и цената на възглавницата пълнежа трябва да бъде избран така, че да ви осигури един спокоен сън. Поради големия избор на материали обаче изборът понякога може да бъде доста сложен. Заедно с пухените възглавници и тези от изкуствени материали стават все по-популярни.
Тези възглавници са запълнени с полиестер, пяна, изкуствен памук или латекс. Пълнежите се различават по техните характеристики и качества, но също така имат и общи предимства и недостатъци.
Като цяло този вид възглавници е сравнително евтин и е доста подходящ за хора, страдащи от алергии. Голям плюс е това, че в изкуствените материи не се развиват акарии, защото тези материали не предлагат необходимата среда за тяхното зараждане. Техен недостатък е това, че те имат доста кратък живот, в сравнение с пухените възглавници например. В зависимост от материала те се износват за различен период от време.

Възглавници от изкуствен материал

Полиестерни влакна и памук

Доста често полиестерните влакна и памукът са склонни да се слепват. Следователно препоръчително е те да не се перат, но в случай че това се налага то те трябва задължително да бъдат почиствани на ръка. Чрез пране в пералнята би се получило така, че влакната да се разкъсат и след това се слепват случайно едно за друго, образувайки една безформена купчина. Памукът пък е особено уязвим като материал и затова се използва главно като пълнеж за декоративни възглавници.

Възглавници от памук и полиестерни влакна

Полиестерни топчета

По друг начин изглежда ситуацията при полиестерните топчета. След изпиране те не се разкъсват, което прави подобна възглавница доста удобна за употреба. В допълнение може да се каже, че формата се запазва след като материала бива наместван например чрез разпухване.
Друго предимство на този пълнеж, е че той е доста пластичен.Може да се променя и количеството му. В зависимост от индивидуалните предпочитания на човек, той може да бъде намален или увеличен – като съответно се прибавят или се премахват полиестерни топчета. Пълнеж от този тип прави възглавница във всеки случай обемиста и гъвкава, но също така притежава поддържащо действие и е дишаща.

Възглавници от полиестерни топчета

Пяна

Пълнежът от пяна има също така предимства като например това, че възглавницата може да има желания пълнеж според индивидуалните предпочитания на човек.  Люспите от пяна дават възможност за избор на обема и на повърхността на възглавницата, като те допринасят и за еластичните свойства на възглавници с такъв пълнеж. Високоеластичната пяна е доста желан материал, поради простата причина, че подобни възглавници адаптират формата си в зависимост от формата на главата и шията и ги подкрепят, като ги обгръщат. Тези възглавници обаче задължително трябва да бъдат прани или почиствани на ръка.

Възглавници от пяна

Кой вид ще предпочетете зависи много от това, какви очаквания имате от една възглавница. Най-важното е тя да ви пасва, да ви е удобна и да ви осигурява спокоен сън, след който нямата болки в областта на врата. Затова помислете коя би ви прилегнала най-много и ако имате възможност ги изпробвайте за да можете по-адекватно да вземете своето решение.

последно модифициран на
отбелязан в: възглавница сън
Посещения: 7123 Още

Публикувано от на в Възглавници

Хъркането е проблем на голям процент както мъже, така и жени. Често шумът, предизвикан от хъркане достига до много високи стойности, а дразнещият вибриращ звук от него може да смути съня на спящите в съседство хора.

КОЙ ХЪРКА?

Няма точно определен тип човек, за който да се каже, че той задължително би хъркал в зависимост от пола, телосложението, килограмите, хроничните заболявания, расата си и т.н. Все пак трябва да се има предвид, че наднормените килограми често са предпоставка за появата на неспокоен сън и хъркане. Друга причина за това може да бъде вроденото или придобитото изкривяванe на носната преграда. Тютюнопушенето и приемът на големи количества алкохол, непосредствено преди лягане, също могат да доведат до този проблем.

Препоръки за закупуването на възглавница против хъркане

ВРЕДНО ЛИ Е?

Освен, че хъркането пречи на съня на околните, то може да бъде причина и за появата на някои здравословни проблеми. Често заради него спящият човек не може да си отпочине пълноценно и на следващия ден се чувства изтощен и му липсва концентрация в работата. Натрупването на няколко такива непълноценни нощи води до хронична умора, а това от своя страна може да предизвика и появата на някои болестни симптими като високо кръвно, депресия, намалена потентност и много други. Не трябва да се пренебрагва и фактът, че ако в стаята спи и друг човек, то той също може да се сдобие с горните проблеми, отново поради непълноценен сън.

Спрете хъркането с подходяща възглавница

ИМА ЛИ СПАСЕНИЕ?

В търсене на лек за този често подценяван проблем, хората прибягват до какви ли не средства. В аптечната мрежа се продават спрейове, лепенки и щипки против хъркане. Някои хора дори се опитват по хирургичен начин да се справят с хъркането.
Ако и вие сте от тези, на които често се случва да „озвучават” нощно време спалнята и вече ви е дошло до гуша от упреците на половинката ви, бихме ви препоръчали да не бързате да лягате под ножа. Може да пробвате да разрешите проблама си, като си закупите една специална възглавница против хъркане. Това е новост на нашия пазар от няколко години насам и се радва на много голям интерес, както и има добри отзиви от ползващите я.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪЗГЛАВНИЦАТА ПРОТИВ ХЪРКАНЕ?

Какво представлява възглавницата против хъркане

Този тип възглавници имат ергономична форма, която поддържа главата и врата на спящия в най-правилната поза за сън. По този начин той диша по-правилно и по-пълноценно, поемайки по-голямо количество въздух. По-доброто дишане от своя страна подобрява качеството на съня, като го прави по-дълбок, а от там и спомага за редуциране на хъркането. Благодарение на поддърьжащата си форма, тези възглавници облекчават дори болките във врата, гърба и предпазват от сутрешно главоболие.

Съставът им е различен при различните производители. Могат да бъдат както от полиестерна пяна, така и от специални влакна. Често в тях се влага и гъба, която да осигури още по-добра опора на шията по време на сън. Отвън в повечето случаи са облечени в микрофивър, който е лесен за почистване и поддръжка. Цените при различните производители също варира в широки граници от около 20,00 лв. до над 100,00 лв. в зависимост от използваните материали. На каква стойност ще бъде вашата възглавница, зависи от избора и потребностите ви.

Много е важно, когато човек има някакъв проблем, да го осъзнае и приеме, след което да търси ефективно решение за него. Не се колебайте да изпробвате нещо ново и различно. Ако това би подобрило качеството на съня ви и от там на живота ви, заложете на тази иновация и ще се убедите, че тя наистина действа.

последно модифициран на
отбелязан в: възглавница сън
Посещения: 8295 Още

Публикувано от на в Избор на матрак

Онези, които спят по гръб, често се радват на един спокоен сън. Въпреки това обаче доста хора изразяват мнения противоположни на това твърдение, като по-голямата част от тях отхвърлят това да е така. Всички хора познават чувството да се въртят вечер насам-натам из леглото в търсене на удобната поза. Хората, които обикновено спят по гръб обаче не познават това чувство- при тях важи принципа, че се събуждат, както са си легнали-по гръб. Изследвания са потвърдили точно това- при спане в подобна позиция почти няма движения или смяна на позата, а понякога няма дори и поместване. Въпреки това обаче едва 1/5 от хората избират тази поза. Интересното тук,  е че това не зависи от  желанията и предпочитанията на хората, а от погрешния избор на матрак. Тук са особено важни възглавниците и разбира се самия матрак.

spqshtite po grub topmatraci eu

Проблеми при подобна поза на сън

Много хора смятат, че за осигуряване на един спокоен сън, те трябва да заемат позиция, която им е удобна. Това се случва, когато се завъртат на една страна или лежат на по-висока възглавница. Това, което хората обаче не разбират, е че в действителност тази поза трябва да се избягва. Гръбнакът се огъва, при което се натрупва напрежение и болките на следващата сутрин са почни винаги налице.
Затова е важно да се обърне внимание на това, че гръбначният стълб понася цялата тежест на тялото и затова за него е важно да бъде в такава среда, че да не  се изморява и напряга допълнително, а да регенерира.

Позиция по време на сън - по гръб

Подходящото легло

Тези, които спят по гръб трябва да се ориентират към такъв матрак, които е плосък. Това означава, че нито главата, нито краката трябва да са повдигнати. Само тогава може гръбначният стълб да си почине. Въпреки това е препоръчително да бъде запазена естествената позиция на шията, като това може да стане с възглавница, която защитава шйните прешлени. Този тип възглавници обикновено са доста твърди, но за сметка на това предпазват главата от потъване във възглавницата и това допринася за облекчението от напрежение в тази област.
Ханша трябва да потъва леко в матрака, а скарата трябва да гарантира това, че слабините и хълбоците биват защитени.
Подобна позиция е възприемана тогава, когато матрака позволява свободното движение на тялото и на неговите особености. Качеството се влияе от това дали областта около рамената и гърба образуват рамка, в която цялото тяло да потъне.
Потребителят не трябва да си мисли, че като избере такъв матрак ще спи върху твърд и плосък матрак. Напротив! Въпреки неговата стабилност, той обгръща естествените форми на гърба. Точките на натиск и болезнените области са отпимално избегнати.

Възглавница за спящите по гръб

Съвети

Полезно е за избралите тази поза да не се спират мека възглавница, тъй като по-горе споменахме, че по-твърдите са най-правилния избор. Първоначално може да имате трудности с прилагането на тази поза. Но в дъгосрочен план, както гърбът, така и шията ще свикнат и ще помогне на тялото да се справи със спазмите на мускулите. Който обаче въпреки че спи по гръб, се обръща и на другите страни и по корем, трябва така да избере матрака и възглавницата, че и при промяната на позата  тялото да не се напряга.

последно модифициран на
Посещения: 8165 Още

Публикувано от на в Възглавници

Ортопедичните възглавници добиват все по-голяма популярност. Има доста хора, при които подобни болки са нещо неизбежно и е важно именно за тях да могат до някаква степен да могат да облекчат тази болка,  когато имат възможност да си почиват.
Докато конвенционалните възглавници с размер 80 на 80 см., осигуряват ширина, не е изключено да доведат до възникване на напрежение в областта на шията. Съществуват обаче така наречените ергономични възглавници, при които площта намалява наполовина, но и същевременно облекчава шийните прешлени и подкрепя главата.
Ортопедичните възглавници са дори една стъпка по-напред: Да, ергономичните възглавници са доста удобни, но имат и един недостатък – те са доста меки, като понякога това е доста неприятно, понеже чувството е все едно лежите директно върху матрака. Ортопедичните възглавници могат обаче да ви помогнат в такава ситуация.

Ортопедични възглавници

Материал и пълнеж

На първо място е важно да се спомене, че всички ортопедични възглавници са здраво подплатени. Това предотвратява потъването на главата, а също така и спомага за това, възглавницата да не променя своята първоначална форма. Вместо да бъде използван традиционният пух или синтетичните влакна, се използват еластични материали, които не променят формата си толкова лесно. Такива са например високоеластичната пяна или полиестерната пяна.
Високоеластичната пяна е била използвана при изследвания в космоса и първоначално е била разработвана, за да поддържа тялото на космонавта на натиска, на който е подложен при излитане. При закупуване на ортопедична възглавница е важно да проверите дали нейното производство щади околната среда, като това е важно за голяма част от хората, спиращи се именно на този вид възглавници.

Ортопедична възглавница - стабилна опора

Специални форми и размери на ортопедичната възглавница

Всъщост формата на ортопедичната възглавница се моделира в зависимост от индивидуалните особености на всеки човек- а именно според неговата шия и глава. Това е важна стъпка за да се гарантира, че гръбначният стълб ще заеме своята естествена позиция през нощта.
Ако шийните прешлени не се огъват това би довело до изключително голямо напрежение на следващата сутрин. В края на краищата ортопедичните възглавници облекчават областта около главата, шийните прешлени както и рамената- независимо от това дали спите обикновено на една страна или по гръб-тук позата на спане не е от значение. При каквито и обстоятелства или в каквито и магазини да проверите ще получите доста малка възглавница- по-малка дори от ергономичните възглавници, които вече споменахме, че са доста по-малки от обикновената традиционна възглавница. Ортопедичните често се срещат в размера  60 на 36 см и с височина около 10 см.

Форми и размери на ортопедичните възглавници


Важно е обаче да се спомене, че ортопедичните възглавници нямат точен стандарт, като това означава че те могат да се срещнат  в доста различни размери. За някои хора това може да бъде голям проблем, защото означава, че не рядко даже и почти никога не могат да бъдат намерени подходящи калъфки. Това обаче със сигурност не трябва да ви обезкуражава да си закупите подобна възглавница, защото с няколко шева проблемът лесно ще бъде решен.  Също така стандартните калъфки за възглавници могат бързо да бъдат намалени например с шевна машина и да бъдат използвани в този по-специален случай.

последно модифициран на
Посещения: 8524 Още

Публикувано от на в Избор на матрак

Да те полюшват морските вълни, да заспиваш с шума на плискаща се вода...Кой не мечтае за подобно блаженство?! Обикновено, когато сме в близост до вода, било то море или река, се получава ефект на успокоение за цялото тяло и често се случва, сънят ни да се подобри от това. Разбира се, не е възможно да сме в постоянна близост до водоем, освен ако не сме от късметлиите, които живеят в непосредствено до морето или имат вила до някоя планинска река. Все пак има нещо, което максимално може да имитира усещането, че се носиш по вълните – това е доста популярното вече и у нас водно легло. Тези чудновати легла са измислени през далечната 1851 г. от д-р Уилям Хупър, но съвремнния си облик дължат на Чарлз Хол.

Какво е воден матрак?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВОДНИЯТ МАТРАК

Този матрак се състои от водна сърцевина, която е затворена във винилова обвивка и различен брой пластове от дунапрен. Тъй като водата е абсолютно плътно изолирана от околната среда, тя остава едва ли не стерилна и не може да се замърси както обикновен матрак с прах, акари и бактерии. Това прави този вид матраци особено предпочитани от хора с алергии и астма. От поставените допълнителни пластове пълнеж пък се осигурява различната мекота на матрака. Колкото по-дебел и плътен е пълнежът, толкова леглото е по-стабилно и обратно – по-малкото пълнеж е гаранция за повече полюшващи движения през нощта. Водните матраци са снабдени със своя носеща рамка и не е необходимо да се поставя допълнителна подматрачна такава. Дефакто, те са един вид самостоятелни водни легла. Също така могат да бъдат както единични, така и двойни, което е допълнителен плюс.

voden matrak topmatraci eu


ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ НА ВОДНИЯТ МАТРАК

Броят на предимствата на водния матрак са в пъти повече от недостатъците. Все пак ние ще ви кажем и добрите и лошите му страни. Едно от най-важните предимства е гъвкавостта му, чрез която самото легло пасва по извивките на тялото, а не обратното и перфектно поддържа кравообращението.  По тази причина то е много добро решение за бременни, тъй като не предизвиква изтръпване и отмаляване на тялото, при спане само в една поза. Доказано е, че сънят върху водно легло е много по-дълбок, отморяващ и пълноценен, благодарение на нежните полюшващи движения и комфорта на тялото. Друго предимство, както по-горе вече споменахме, е високата хигиеничност и възможността за по-добро почистване. Много интересно е също, че тези легла имат вградени нагреватели, могат да се отопляват и така да направят съня през зимата изключително приятен.
Недостатък на този тип легла е, че те са доста тежки, тъй като за изработката им се използват качествени и здрави материали, които да гарантират, че течността от вътрешността им няма да изтече. Цената им е доста висока, което често се явява основателна причина да не ги изберем при покупка на нов матрак. За сметка на това, обаче, тези легла имат изключително дълъг живот и почти не подлежат на износване, освен ако не му бъдат нанесени груби и непоправими механични вреди.

Водно легло - за комфортен сън

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Както стана ясно, водните легла са едни от най-комфортните за сън и тези недостатъци могат да бъдат пренебрегнати в името на удобството и пълноценната почивка. Да се отпуснеш в нежните му прегръдки след дългия работен ден и като балсам за всички сетива.
Не забравяйте, обаче, че ако сте решили да закупите именно такъв вид легло и тепърва ви предстои да направите своя избор, много внимателно се информирайте за произхода и качеството на вложените материали в него. Не правете компромис с това, за сметка на цената му, за да не останете горчиво разочаровани.

последно модифициран на
Посещения: 10992 Още

Публикувано от на в Избор на матрак

Древната източна философия Фън Шуй казва, че спалнята е свещено място, защото там духът и тялото са в единение и покой. Ето защо е особено важно това помещение да бъде уютно и да носи чувство на спокойствие и пълна хармония. За да подредим по най-подходящия начин мебелите и вещите в спалнята е необходимо да спазваме някои лесни правила. Ето какви са те, според Фън Шуй...

Спалня с подредба Фън Шуй

ОБЩИ ПРАВИЛА ЗА ПОДРЕДБАТА

Душата и психичното равновесие на човека са най-уязвими когато спи. Тогава той е най-предразположен към „Ци на лошия късмет”. Това е енергия, която може да донесе нещастия, злополуки и загуби. За да намалите действието на тази енергия е необходимо на първо място спалнята да не е преходно помещение, а да има само една врата. Таванът й в никакъв случай не бива да е скосен или да има открити греди, тъй като това ще причини напрежение и ще донесе лоши енергии в помещението. Много важно е също да осигурим голям поток на чист въздух в стаята, в която се спи. Това означава, че е добре да се отървем от излишните мебели и вещи и редовно да проветряваме след ставане от сън. Разположението на леглото също е от съществено значение. Много е важно то да бъде поставено срещу стена без прозорец. Освен това, когато сте в легнало положение, краката ви не трябва да бъдат насочени към вратата, защото така енергията изтича от тялото.

 Декорация в спалнята - Фън Шуй

КАКВА ДЕКОРАЦИЯ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ?

Като украса на спалнята трябва да подбирате предмети, които символизират двойки в хармонични взаимоотношения, например лебеди и много популярните за Фън Шуй патици, които са символ на активизираните съпружески взаимоотношения. Всички картини, с мрачни краски и тези, които изобразяват тъга или самота, е добре да бъдат махнати от тази стая, за да не акумулират негативна енергия Любопитен факт е, че течащата вода, според Фън Шуй, смущава спокойствието на съня, за това древната китайска философия препоръчва да избягваме да слагаме в това помещение фонтанчета, аквариуми с рибки или растения, които предполагат задържане на вода. За осветлението се спрете на аплици, разположени по стените, а не на полилей. Ако все пак не е възможно да избегнете употребата му, то той трябва да бъде така разположен, че да не бъде непосредствено над самото легло. Огледалата в тази стая не са за предпочитане. Ако имате огледало на дамскта тоалетка, то не трябва в себе си да отразява леглото, иначе рискувате това ще доведе до проблеми между спящите партньори.

Спалня по ФънШуй

ВАЖНО ЗА РОМАНТИЧНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ

С помощта на Фън Шуй може да повлияете дори на отношенията си с интимзния партньор. Това отново е свързано с правилата за обзавеждане на спалнята. Например, за да балансирате отговорностите и изобщо равновесието между вас и партньора ви, трябва да осигурите еднакво разстояние между стените и мебелите от двете страни на леглото. Можете да активизирате зоната на взаимоотношенията, като спазите някои съвсем лесни правила. Тази зона се намира в югозападната част от стаята. Първо разчистете натрупани вещи, за да я превърнете в приятна и предразполагаща. Ако разполагате с достатъчно място, можете да поставите там двойно кресло, възглавници, свещи... Много е важно всички декорации да са по двойки. В зависимост от избора на цветове в тази зона, можете да подберете подходящ по темперамент партньор. Ако заложите на бледите и нежни тонове на розовото и кораловото ще се радвате на нежен и внимателен към вас партньор. Ако изберете цветове като ярко червено, пурпурно или бордото, ще бъдете в компанията на истински страстен авантюрист. Изборът е изцяло ваш.

Хората прекарват доста голяма част от живота си в това помещение, за това е добре тези лесни за изпълнение правила да се спазват, за да се постигне идеална хармония в дома и взаимоотношенията между членовете на семейството.

последно модифициран на
отбелязан в: спалня
Посещения: 7351 Още

Публикувано от на в Информация

Когато в края на уморителния работен ден, с копнеж погледнем стрелките на часовника, неминуемо се пренасяме в уютната интимност на спалнята си и се потапяме в нежните прегръдки на леглото. Често спалнята е поставяна на първо място, когато става въпрос за романтика и отмора. Това е кътчето в дома, което е неприкосновено за чужди погледи и в него ние се отделяме от околния свят, за да се насладим пълноценно на заслужената почивка. Но за да изпитваме такива чувства към тази толкова лична стая, има някои правила, които могат да я превърнат в мечтания остров на спокойствието. Ето ги и тях.

Спалнята - интимен кът за отдих

ИЗБОР НА ЦВЯТ

Когато избирате основния цвят за вашата спалня, изхождайте от стила на мебелите, изложението на стаите и собственото си цветоусещане. Червеният цвят е смятан за един от най-уютните. Той е много дълбок и силен, като в същото време придава на стаята усещането за гостоприемство. Същото усещане носят и ръждивите, жълтите и оранжевите нюанси. Ако не искате толкова силни цветове в тази стая, можете да се спрете на такива от по-студената гама. Синият, сивият и светлолилавият например освежават, създават обем и спокойствие. Тези цветове прекрасно се съчетават с белия цвят. Много нежен и подходящ за спалнята е и млечнорозовият цвят, който сякаш те прегръща. Резедавите нюанси също са много приятни. Разбира се, можете да направите и съчетание от топъл и студен цвят или да поставите само акценти от по-ярък цвят в хладно оцветена спалня. Не забравяйте, че стаите с южно изложение засилват цветовете, а тези със северно ги „охлаждат”.

Осветлението в спалнята

ПОДХОДЯЩО ОСВЕТЛЕНИЕ

В спалното помещение не е необходим полилей, но ако все пак се спрете на такова осветление, той не трябва да бъде поставен над леглото. Както съветват специалистите по Фън Шуй, такова осветително тяло се отразява неблагоприятно на нашето общо физическо състояние. С тях напълно съгласни са и психолозите – на подсъзнателно ниво, висящият над спящия човек полилей се възпрема като потенциална заплаха. В спалнята повече подхождат осветителни тела, които излъчват разсеяна светлина, недразнеща очите. Такива са стенните лампи, скритото осветление, нощните лампи, поставени върху скрина и т.н. Ако намерите правилното им място, не само ще акцентирате върху определени елементи от интериора, но и ще създадете предпочитаното от вас настроение за това помещение.

Спалнята - съвети за обзавеждането

ОЩЕ ВАЖНИ ПОДРОБНОСТИ

Ако обичате да си поспивате по до късно през уикендите, трябва да се погрижите да изолирате спалнята от естествената външна светлина. За целта можете да използвате например семпла бамбукова щора, която изящно ще филтрира външната светлина и същевременно ще пази от недискретни погледи. Бамбукът е типичен материал от Юга и предизвиква асоциации за ваканция, плаж, следобедна сиеста... Едно по-плътно перде на прозореца също би свършило чудесна работа за вашето уединение. Съчетайте цвета му с този на покривалото на леглото, за да получите усещането за хармония. Можете да стигнете и по-далече в стремежа си за романтика, като поставите над леглото си нежен воал, като балдахин. Това ще трансформира цялото легло в един уютен пашкул, в който с удоволствие вечер ще искате да се мушнете и да се скриете от света. Още по-приято ще бъде, ако поставите в стаята няколко ароматни свещи на стратегически места, които с нежния си пламък и деликатен аромат, ще ви помогнат да се отърсите от натрупаното през деня напрежение и умора.

И не забравяйте, че спалнята е помещение, което не е предназначено само за сън. Не позволявайте да се превърне в неуютно място, затрупано с ненужни вещи и разхвърляни дрехи. Отдавайте се понякога на уединение с половинката си до късния след обед на уикенда, забравете за ежедневните задължения за малко, пуснете си приятна музика, закусете в леглото и ще се уверите в благотворното влияние на тези лесни ритуали.

последно модифициран на
Посещения: 6581 Още

Публикувано от на в Възглавници

Възглавниците трябва да отговорят на индивидуалните предпочитания на човек и да осигуряват удобна и здравословна позиция при спане. Да бъде открита правилната възглавница със сигурност не е обаче лесна задача. Важна роля играе материалът. Затова човек при избор трябва да има в предвид предишния му опит с различни материали, а също и да е готов да експериментира с нови за да открие перфектната. Всеки материал има специфични качества, както и предимства и недостатъци, с които е важно човек да бъде запознат, за да може да направи правилния избор и за да прецени, в какво точно да вложи парите си. Има материали, които са подходящи за топли вечери, както и за хора, които често се потят през нощта. Има обаче и такива, които излъчват топлина. Ето затова сега ще ви запознаем с повечето всеизвестни материали и техните особености, за да можете вие да направите своя избор.

Какви материали за възглавници съществуват?

Пълнеж на възглавниците

 • Пух и Пера - Тези възглавници са меки и обгръщат главата. За разлика от перата обаче, пуха има по-добра поддържаща функция. И двата материала запазват топлина и именно затова са доста предпочитани през зимата.

 • Полиестер и пяна - Тези видове имат определена форма за разлика от онези възглавници, които са от пух или пера. Въпреки това се различават един от друг доста. Например пълнежа от полиестер е доста по-мек, в сравнение с този на пяната, който е твърд. Пяната също така има свойството да е термоактивна, което значи, че реагира при топлина и се намества според шията на човек.

 • Люспи от пяна - Този материал е доста мек и еластичен.

 • Памук - Този материал също е използван, но по-често в декоративните възглавници.

Възглавници с пух

Калъфки за възглавници

Калъфките за възглавници също се изработват от различни материали

 • Памук - Този материал е доста приятен за кожата, а също така има и охлаждащ ефект. Положителна страна му е и това, че калъфки от памук много лесно се поддържат и почистват, което в днешното хаотично ежедневие е доста голямо предимство за едно домакинство.

 • Микрофибър - Микрофибърът е толкова известен и широко разпространен колкото и памука. Този материал е предимно подходящ за хора с алергии, има регулиращи температурата свойства и също така е мек и еластичен.

 • Коприна и сатен - През лятото тези два материала са изключително популярни и то не без причина. Коприната и сатенът са тънки, гладки и имат охлаждащ ефект. Нещо, което всички желаят през топлите месеци на годината.

Възглавници с пера

Как обаче може да бъде избрана правилната възглавница и съответно калъфка. Най-добрият начин е както вече споменахме по-горе- с опит. През годините всички сме използвали различни и можем да определим, дали даден материал е за нас или не е. Полезно е също така да се изпробват обаче и други, като това може да стане в оторизирани магазини, където човек може да се допита и до мнението на консултанта, които да го насочи към подходящия според него вид. Вече се запознахте с главните материали от тази статия, така че със сигурност можете да прибавите или да изключите определен материал от списъка си. Най-важното в края на краищата е човек да опита, защото само така ще разбере.

последно модифициран на
отбелязан в: възглавница
Посещения: 6814 Още

Публикувано от на в Възглавници

При закупуването на една възглавница трябва да се има в предвид, какви свойства притежава пълнежа и дали те са съобразени с индивидуалните нужди за сън на всеки човек. Докато едни харесват меките и еластични възглавници, други предпочитат такива, които осигурява повече подкрепа. Затова е важен пълнежа, в който голяма роля играе пухът. За пухени възглавници се приемат всички онези, чийто пълнеж представлява най-малко 70% пера. Заради техният основен пълнеж, тези възглавници указват изключителна подкрепа за главата и шията. Той осигурява свойството на възглавниците при преместване на тялото или при смяна на позицията, самостоятелно да се намести, така че възглавницата да не се смачка.

Плюсове и минуси на пухените възглавници

1. Преимущества

Подкрепяща функция

Подкрепящата функция се дължи на автоматичното възстановяване на обема, който е бил деформиран през нощта, без да е необходимо допълнително наместване на възглавницата. Като цяло може да се каже, че колкото повече пух има в една възглавница, толкова ефектът е по-голям.

Регулиране на температурата

Друго преимущество на тези възглавници е свойството за регулиране на температурата. При възглавници, които са запълнени с пух, човек не се изпотява толкова лесно. Произведената от тялото влага попива или се изпарява във въздуха.

Възглавница с регулиране на температурата

Разходи

Закупуването на пухени възглавници в повечето случаи е по-евтино от това на някакъв друг тип възглавница. Но дори и тук трябва да има проверка на качеството. Обикновенно гъшият пух е за предпочитане заради по-голямата му способност на запълване на обема. Предлагат се обаче и такива с гъши пера, които са с по-лошо качество и имат по-кратък живот.

2. Недостатъци

Освен че имат плюсове, подобни възглавници имат и недостатъци.

Възглавници с пух

Природа

Те не са толкова меки, колкото възглавници запълнени с ситно нарязан дунапрен. Също често се случва отделни пухчета да се промушат през калъфката и това не винаги е приятно. В допълнение пухените възглавници може да са доста твърди, което не улеснява движенията по време на сън.

Алергии

При алергии подобни възглавници са само условно подходящи. Подобно на матраците или пухения пълнеж в спалните завивки , и тук свиват гнездата си акари. В тези случай единственото, което би помогнало е пералнята.

Почистване на възглавниците

Почистване на възглавницата стъпка по стъпка:

 • Извадете възглавницата от нейната калъфка.

 • Уверете се, че по възглавницата няма дупки или разшиващи се ъгли. Ако има подобни ги зашийте.

 • Тези възглавници могат да се перат в пералня, така че това е огромно удобство.

 • Обрънете внимание на количеството прах, което слагате. Когато перете такъв вид възглавници е препоръчително да използвате по-малко прах. Също така е и добре да бъде използван течен перилен препарат вместо прах, понеже обикновеният прах може да остави остатъци и да се наслои. Това от своя страна може да доведе до обриви или алергични реакции. Възглавниците по принцип трудно се изплакват, така че колкото по-малко перилен препарат се използва, толкова по-добре.

 • Настройте пералнята на функция-деликатно пране. Хубаво е да се използва гореща вода, която ще премахне петната и замърсяванията, но трябва да се има в предвид, че горещата вода може да увреди перушината, така че ако не ви се рискува, използвайте топла или студена вода.

Възглавници - плюсове и минуси

Веднъж изпрана трябва да изсъхне. Първата стъпка е тя да бъде подсушена с кърпа. Хавлията ще поеме повечето количеството вода, намиращо се във възглавницата. Ако имате възможност, сложете възглавницата в сушилня, а веднъж излязла от там трябва да я разпухите, така че да възвърне формата си. Това може да се постигне и ако поставите 1-2 топки за тенис по време на самото сушене в сушилнята.

последно модифициран на
Посещения: 9234 Още

Публикувано от на в Детски легла и матраци

Избор на детско легло

Избор на детско легло

 

Когато става дума за децата ни, ние винаги искаме и търсим най-доброто, на което сме способни. Това се отнася за всеки аспект в живота на детето – хранене, обличане, обучение, обзавеждане на детската стая. Стремим се качеството на живот на детето да бъде по-добър от нашия собствен и сме готови на всичко, за да бъде то щастливо и усмихнато, да му бъде удобно и приятно както през деня, така и през нощта. Знаем, че добрият нощен сън е от особено значение за здравословното развитие на детето. В тази статия ще ви дадем някои съвети как да изберете детско легло, съобразявайки се с някои важни аспекти.

ВАЖНИ НАСОКИ. На първо място, когато избирате детско легло е най-важно да се съобразите с възрастта на детето. Ако става въпрос за новородено, естествено е да се насочите към бебешко креватче. Ако говорим за по-голямо дете, което тепърва ще спи самостоятелно, бихте могли да се спрете на стандартно единично легло, което ще може да се използва дълги години.

ЗА БЕБЕТО. Когато избирате бебешко легълце, се съобразете основно с вашите предпочитания – дали ще бъде от масивно дърво, МДФ или от текстил зависи изцяло от вашия стил и вкус. Имайте предвид, че този вид легълца могат да се използват до към три годишна възраст на детето, поради което не е необходимо да инвестирате твърде много средства. Все пак огледайте внимателно легълцето, когато го купувате. То не трябва да има остри ръбове и стърчащи елементи, на които детенцето би могло да се нарани. Сглобките му трябва да са здрави и стабилни, за да бъде безопасно за употреба.

 

Избор на детско легло - снимка

 

ЗА ПО-ГОЛЯМО ДЕТЕ. При закупуването на легло за по-голямото дете имате избор от безброй модели и видове. Този тип легла често имат към тях ракла или чекмеджета за съхранение на детските дрехи. Можете дори да се спрете на легло, с любимия герой на детето. Така ще го направите много щастливо. Ако имате две деца, леглата на два етажа са чудесен начин за спечелване на пространство в детската стая. Много изгоден е вариантът за закупуване на цялостно обзавеждане за детската стая, което да включва всички основни мебели, включително и легло. Така детската стая ще придобие свой собствен стил, а за цветовете й спокойно можете да се доверите и на самото дете. Често децата имат ненадминато усещане за хармония и красота.

 

Детско легло - избор

 

ЕЛЕМЕНТИ НА ЛЕГЛОТО. Подматрачната рамка е важна част от детското легло. Най-добре е тя да е направена от дървени летви, за да може матракът да се проветрява. Ако това не се спази е вероятно в него да се задържа влага и той да се превърне в удобно убежище за праха и акарите. Имайте предвид, че ако изберете легло с чекмеджета под него, също рискувате то да няма добра вентилация.

 

Детско легло - снимка

 

Матракът за детското легло трябва плътно да приляга към него. Най-добре е да изберете умерено твърд матрак, тъй като той ще допринася за намаляване на напрежението в мускулите на тялото и ще поддържа гръбначния стълб. За да прецените твърдостта му го натиснете с ръка и усетете съпротивлението. Колкото е по-голямо, толкова е по-твърд матракът. Заложете на естествените материали за направата му, тъй като те задържат по-малко прах, както и това да е антибактериален и антиакарен. Например пвложените в матрака кокосови влакна подсилват циркулацията на въздуха и не позволяват развитието на микроорганизми. Можете да изберете двулицев матрак, който трябва да се обръща на подходящата страна в сезоните лято – зима. Дамаската на матрака може да бъде обогатена с различни полезни вещеста, например алое вера или лавандула, за които се знае, ме са много подходящи за спокоен и отморяващ сън.

последно модифициран на
отбелязан в: detsko leglo детско легло
Посещения: 6773 Още

Публикувано от на в Информация

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА МАТРАЦИТЕ

         Пролетта дойде, а с нея у много хора започнаха да се обаждат редица здравословни проблеми, сред които най-често срещаните са алиргиите от различно естество. Сърбеж, зачервяване на очите, кихане, запушен нос, дори асматични пристъпи...Тези симптоми може да се дължат на някои природни алергени, но е много голяма вероятността да страдате от алергия към домашния прах и акарите, които обитават домовете ни. Установено е, че около 30 % от хората са чувствителни към тези дребни гадинки, за това е нужно да ги опознаем и да се предпазваме адекватно от тях. Ясно е, че не е възможно да ги елиминираме напълно, но ако намалим драстично броя им, ще повишим и качеството си на живот.

            КАКВО ЖИВОТНО Е АКАРЪТ. Акарите представляват паяковидни същества, големи около 0,4 мм. Самите те не предизвикват споменатите алергични реакции. Дразнещи за човека са екскрементите, които те произвеждат през жизнения си цикъл.

            Любимото място на акарите е леглото – там могат да се открият до 66 % от цялото им количество в дома. Настанени удобно в матраците ни, те намират своята храна – мъртви кожни клетки, както и добра влажност и топлина, за да се размножават на воля. Много е важно да знаете, че акарите не обичат сухия въздук, както и директните UV лъчи. Това са и основните средства, с които да им противодействате, ако и вие сте от големия брой хора, които често получават гореописаните симптоми и сте чувствителни към домашния прах и към акарите.

            ВАЖНИ НАСОКИ ЗА СПРАВЯНЕ С АКАРИТЕ. Има определени действия, чрез които да намалите драстично броя и пополацията на акарите и по този начин да се избавите от неприятните усещания, които те предизвикват. На първо място, от особена важност е да поддържате много добра и редовна хигиена в спалнята, както и да се стараете матраците да са чисти и проветрени. Обикновено всички алергични симптоми се обострят през пролетта и есента, за това можете да започнете със специалните грижи за матраците още сега. Важно условие за добра проветривост на матрака и за намаляване на влагата в него е хубавата подматрачна рамка. Избягвайте леглата с механизъм или чекмеджета, които затрудняват циркулацията на въздуха и така допълнително спомагат за задържането на прах и акари. Изберете двулицев матрак, който ще можете да обръщате в различните сезони. Много матраци вече се предлагат с калъфи, които се свалят и изпират, макар и на ниска температура. Това е едно доста добро решение за поддържане на чистотата му. Ако вашия матрак не е от този вид, можете за закупите за него специален протектор. Той се поставя отгоре, също може да се пере и често е с антиалергично и антибатериално покритие. Цените на такива протектори са много достъпни, а ползата от тях е доказана.

            ПОЧИСТВАНЕ НА МАТРАКА. Матракът е една дългосрочна покупка, така че е много важно да се полагат за него необходимите грижи, за да ви служи той, без да се поврежда и деформира. За да го почистите, можете да използвате обикновена прахосмукачка. Минавайте внимателно повърхността му поне веднъж месечно. Проветрявайте го редовно, както и цялото спално помещение. Така ще елиминирате натрупаната влага и ще предотвратите появата на бактерии и мухъл. Изтупвайте чаршафите и ги перете на високи градуси, за да унищожите акарите и техните яйца. Много хубаво е понякога да ароматизирате за кратко спалнята с някакво етерично масло, като например лимон, евкалипт, чаено дърво, лавандула, канела. Тези масла дезинфекцират въздуха и ще направят почивката ви още по-приятна. Не прекалявайте с количеството и винаги проветрявайте за кратко след използване на такова масло, защото както знаем: „Дори и полезните неща в големи количества могат да навредят”.

последно модифициран на
Посещения: 5755 Още

Публикувано от на в Възглавници

ВъзглавнициЗа сядане, за сън или просто за декорация

Всичко за възглавниците 

Възглавниците, представляващи просто един правоъгълник, имат широк спектър от приложения. В спалнята, те служат за подкрепа на главата и врата по време на сън. На дивана пък служат като опора гърба или просто за декорация.
В едно красиво обзавеждане важна роля играят не само мебелите, а и аксесоарите - те  са тези, които са решаващи за атмосфера на един апартамент или къща. Една отлична опция за красиво обзавеждане са възглавниците, които служат не само за спане, а и за цветно координиране с дивана и допринасяне за чувство на комфорт в жилището.


Функции и видове


Възглавниците подчертават и стила на обзавеждането
    -в ориенталски стил с шарени възглавнички или просто цветен десен на дивана
    -във фантастичен стил
    -като цветно допълнение на преобладаващият тон в жилището

Всичко за възглавниците - 3

Възглавниците се поставят не само за омекотяване, но и издават информация за вкуса на притежателят им. Чисто декоративни възглавнички например от коприна или с плетени елементи са често търсени от повечето купувачи. Който си купува подобни възглавници, иска да посочи изключителност с този аксесоар.


По-младите хора обаче предпочитат пуфовете, по възможност в по-ярки цветове.
По такъв начин възглавниците са се превърнали  в един незаменим аксесоар за всяко жилище.


Материали

Най-често използвани материали , служещи за пълнеж на възглавница:
-пух и пера
-полиестер и пяна
-памук
-микрофибър
-коприна и сатен-за лятото
-кожа-през зимата

Всичко за възглавниците - снимка 2

Съвети при закупуването на възглавници

Много хора  се оплакват от напрежение в областта на врата и гърба. Причина за това може да бъде погрешно избраната възглавница. В края на краищата човек прекарва една трета от деня си в леглото и затова за един спокоен сън правилната възглавница е от съществено значение.
Изборът за възглавници в магазина е огромен. Дали мека, средна или твърда-от пух, микрофибър или  пяна - има всякакви каквито сърцето може да пожелае. Това прави изборът доста труден.


Всички хора са различни и следователно и позата на спане и на гръбначният стълб се различава от човек до човек. Онези, които спят на една страна или по корем ще имат нужда от коренно различни възглавници. Съща така фактори като тегло или вид на матрака играят важна роля при избор на височина на възглавницата и на нейната мекота. Именно затова няма перфектна възглавница. Необходимото тук за да се разбере, дали една възглавница е подходяща е това тя да бъде пробвана.
Добра възможност за намиране на перфектната височина на възглавницата е такава възглавница,  чийто пълнеж може да се регулира. По такъв начин може да се види количеството на запълващият материал, докато се достигне оптимална височина.
Важно е също и да се обърне внимание при избора на материал. Възглавниците са идеалното място за развъждане на гъбички. По този начин свойството за проветряване е предпоставка за това да може влажността и топлината да бъдат оптимално транспортирани. Ето затова е важно тъй като възглавниците развиват гъбички, те да бъдат изпирани поне веднъж всеки месец.

Всичко за възглавниците - снимка 4

Една добра възглавница трябва да подкрепя главата и врата. Пухените възглавници не са подходящи за това.В допълнение тя не трябва да се промъква под рамената. Най-добрите условия предоставят възглавниците, който са с големина 40х80см.
Възглавницата трябва да гарантира оптимално разстояние между главата и матрака. Ако такъв случай е налице тогава гръбначният стълб, мускулите,връзките и сухожилията биват облекчени.
Проверете вашата възглавница и се консултирайте с продавачите. Ще можете да пробвате и да намерите перфектната възглавница.

последно модифициран на
Посещения: 5434 Още

Публикувано от на в Видове матраци

Избор на подходящ матрак – мисията е невъзможна

Говорейки за комфорт, уют и удобство в спалнята, несъмнено става въпрос за най-главния елемент от обзавеждането й – леглото. Но едно легло само по себе си не означава много, ако не е допълнено от подходящ за вкуса на собствениците матрак. Докато преди години изборът на матрак не беше от голямо значение, днес това е една обширна материя, в която се сблъскват различни материали и съставни части. Претоварени от работа и увеличените отговорности на съвремието ни, ние осъзнахме, че не е добре да се прави компромис с удобството на съня. Нощната почивка, често недостатъчна по часове, трябва да бъде най-малкото пълноценна по отношение на комфорта и релакса.

Избор на подходящ матрак

В този ред на мисли, изборът на подходящ матрак за леглото се оказва едно доста важно нещо, което трябва да се направи прецизно и с максимум познания в областта. Често се случва, обаче, в хаоса на цялата информация, която ни затрупва, когато решим да избираме нов матрак, е да бъдем заблудени или подведени от ниската цена и да направим грешен избор. Целта на тази статия е да се опитаме да ви дадем най-общи насоки в тази материя, които биха моглида са ви от полза при следващото посещение на магазин за матраци.

Най-напред трябва да разграничим видовете матраци. Това се прави по два критерия:

– начинът на избаротка на матрака

– използваните материали в него

Видове матраци

Според първия критерий матраците се делят на два вида – еднолицеви и двулицеви. Първите съществуват от самата поява на понятието матрак, а името им подсказва, че могат да се използват само от едната страна. От долната страна те имат дървена рамка, която играе ролята на подматрачна рамка. При втория вид тази дървена рамка липсва и матракът може да се използва и от двете страни, обикновено като се редуват лято - зима. В случай, че сте се спрели на такъв матрак, трябва да сте наясно, че е задължително да поставите подматрачна рамка.

Според използваните материали матраците най-общо могат да се разделят на следните видове:

Материали за матраци

матраци от мемори пяна – най-удобните и комфортни матраци са направени от нея. Този иновативен продукт се използва от скоро в областта на комфорта при сън, но вече има своите верни фенове. Материалът заема формата на обекта, който е върху него и го обгръща от всички страни, все едно се носите на облак. Този материал се комбинира с други по-твръди, за да се постигне нужната здравина и опора, тъй като сам по себе си е доста мек.

матраци от пенолатекс – това е порест материал, който осигурява много добра циркулация на въздуха в матрака. През лятото държи прохладно, а през зимата запазва топлината. Много е комфортен при сън, а голямото му предимство е, че е страшно издръжлив и бавно се износва.

матраци от полиуретанова пяна - матрациите, при които се използва този материал са на няколко пласта с различна плътност. Цената и издръжливостта на матрака зависи от плътността на отделните пластове, колкото е по-голяма, толкова качеството е по-добро.

матраци с пружинен пакет – представляват много свързани по между си пружини. Това са сравнително евтини матраци, с дълъг живот на ползване и добра опора. Недостатъкът им е, че движенията по него се предават по цялата му повърхност.

матраци с джоб-система – представляват отделни пружини, всяка поставена в джоб от текстил и съединени по между си. Матраците, изработени по този начин са много комфортни и имат дълъг живот.

последно модифициран на
Посещения: 5598 Още

Публикувано от на в Избор на матрак

Как да изберем подходящия за нас матрак?

От матраци с пружина до такива със студена пяна, различна големина и размер и степени на твърдост. Днес се срещат всякакви разновидности на матраци. Ние ще ви покажем как да изберете подходящия за вас. Разбира се, не винаги е лесно да се намери подходящия матрак. Преди да закупите един матрак трябва да се осведомите добре точно какво купувате и да се посъветвате с експерт ако е възможно. Опитите показват, че по–добре информирания човек по-често получава това от което се нуждае.

Подходящият за Вас матрак

Големина на матрака

Нека да започнем с големината на матрака. В избора на големина има различни фактори. Дали матрака е предназначен за един човек или двама. Също така за специфичните предпочитания на човека , дали обича да спи на широко или на по-тясно. Разбира се, от голямо значение е и индивидуалния размер на тялото. Не на последно място трябва да помислим дали разполагаме с нужното място за по голям матрак.

Размер на матрака

Материал и изработка

Точка две в нашия списък са личните предпочитания за материала и изработката на матрака. Тук има множество варианти като започнем от най-разпространените пружинни матраци до такива изработени от естествени материали като например конски косми, Също така от латекс и матраци със студена пяна, които днес се славят с доброто си качество на изработка. Но кой е правилният материал за вас? Tова зависи от много фактори като например:

Материали за матраци - Покет пружини

1. Преносимост (латексовите матраци и тези изработени от конски косъм може да бъдат изключително тежки и трудни за транспортиране)

2. От финансова гледна точка латексовите матраци и тези с мемори пяна са по-скъпи от пружинните

3. Голяма роля при избирането на материала на матрака играят и алергиите, тъй като има антиалергични матраци

Твърдост на матрака

Твърдост на матрака

Различните модели матраци имат различна степен на твърдост. По-меките матраци се препоръчват за по-леки хора , а по твърдите за такива с наднормено тегло. Ако матрака е предназначен за двама човека тогава трябва да съобразим , че трябва да издържа на по-големи натоварвания. Дори и индивидуалното разположение на тялото е от голямо значение при избора на матрак( матраци за хора, които спят по гръб, корем или странично). Всеки човек е различен и с различни нужди и предпочитания за по-мек или твърд матрак.

Съвети при избор на матрак за мъже

Матраци за мъже

Пълноценният ни начин на живот много зависи и от добрия сън. Поради тази причина е препоръчително за мъжете да направят мъдър избор при покупка на матрак. Но кои от тях са походящи за мъжете? С кои ще можете да се насладите на добър нощен сън? След отчитане на телесно тегло. Като цяло мъжа е по-тежък от жената. Този факт трябва да се обмисли добре преди покупка на матрак. Твърдостта на матрака трябва да пасва на тежестта на мъжа. Всеки човек иска да закупи подходящия матрак, но това е една не толкова лесна задача ,поради това че на пазара има всякакви видове матраци и всички от тях имат предимства и недостатъци. Човек трябва да бъде сигурен в качеството на продукта, който купува, затова при възможност се консултирайте със специалист. Мъжът е склонен да разчита на добрата реклама. Също така той не отделя много време за размисъл дали наистина матрака си струва и дали той е качествен. За да намери оптималния матрак, обаче е нужно човек да отдели малко повече време и ако е възможно да пробва колкото се може повече видове матраци. При проба на матрак в магазин е препоръчително да изпробвате всички позиции на сън и да прецените дали този продукт е комфортен. Човек прекарва средно една трета от деня си в леглото , а добрият матрак може дори да намили времето, което ви е нужно за сън.

последно модифициран на
Посещения: 5501 Още

sealyМатраци ТЕДbliannaniматраци Mattro