topmatracieu trim

 


ТОПМатраци -  сайт с новини

относно тенденциите в

обзавеждането на спалнята

 
ТОП МАТРАЦИ
НОВИ ПРОДУКТИ
ДИЗАЙН

Последни тенденции в обзавеждането на вашата спалня.

Нови продукти и материали за по-добра и пълноценна почивка на вашето тяло.

Още  

ИНФОРМАЦИЯ


 За намаления и промоции на матраци.

Матраци

Информация за актуални цени и нови технологии при производството на продукти за спалня.

 • Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Вход
  Вход форма за вход

Ивелин Иванов

Ивелин Иванов не е въвел(а) биографията си

Публикувано от на в Избор на матрак

Различни пози при спане и съвети за закупуването на правилният матрак.

poziciq na tqloto pri sun

Много малко неща в живота на човека са от такова важно значение като съня. Той е един от основните фактори , които определят възможността ни да се справяме с препятствията, пред които се изправяме през всеки един ден от нашият живот. За добра отмора е важно е леглото да бъде избрано според предпочитанията на всеки човек,  като след това на матрака бива отделено по-специално внимание.

Различни стилове на спане

razlichni pozi za sun

Начинът, по който всеки човек спи, може да варира значително. Най-разпространено е спането на една страна. В по-редки редки случай се случва човек да спи по гръб или по корем. Всяка една от тези пози може да допринесе за един спокоен сън, когато всичко е по нуждите и желанията на съответният човек.

Заедно с леглото

Често се обръща внимание само на матрака.Това обаче не е правилно. Както подматрачната рамка на леглото, така и възглавницата трябва да отговоря на определени критерии, които трябва да са налице, за бъде осигурен един спокоен сън. Тези критерии са строго индивидуални .  Така например и матракът и възглавницата и подматрачната рамка и матрака могат да имат различни степени на твърдост.

Ето защо е важно да се разбере до колко удобни и гъвкави са тези аксесоари и също така доколко позволяват потъването на тялото.

dobriqt matrak

Добрият матрак,  а останалото ... не ни интересува

Съществува  мнението, че не е нужно на леглото да бъде обърнато толкова голямо внимание - първо е от голямо значение матрака за един спокоен сън. Същото важи и за подматрачната рамка - гъвкавостта е ключът.

Матракът  трябва да осигурява без проблем движенията на тялото, в зависимост от неговите извивки, вместо да е твърд и да възпрепятства  тялото.

Човек , който си е починал добре, може на следващият ден да се справя по-успешно с всякакви дейности.

Спящият на една страна човек

2/3 от хората предпочитат докато спят да обръщат  тялото си на една страна. При тази позиция има редица предимства, които трябва да се имат в предвид. По този начин се подобрява дишането, което при спане по гръб е улеснено, но при спане по корем е доста по-затруднено. Засега при онези, които предпочитат да си почиват на една страна не е забелязано смущение.

В допълнение, при тази поза гърбът е облекчен.Той често се изтощава от дългото ходене,стоене или дори от седене за по-дълго време и именно поради тази причина в тази поза, той може да си почине през нощта.

Тези неща,могат да са налице обаче само тогава, когато матрака е напаснат към изискванията на всеки един.

spqsht na edna strana

Проблеми при спящият на една страна

От голямо значение е при спане да се внимава гръбначният стълб да е в една отпусната позиция, вместо в свито положение. В идеалният случай, той трябва да описва една права линия. Това обаче се постига трудно, защото областта на раменете и ханша потъват в матрака, докато част от гръбначният стълб лежи върху него.

Това води до изкривяване на гръбначния стълб, което от една страна на следващата сутрин би причинило  болки и напрежение  ,а от друга може да предизвика дългосрочен ортостатичен и мускулен дисбаланс.

Това може да причини и напрежение и в определени стави на гръбначния стълб, което пък би причинило големи проблеми в областта на гърба в бъдеще.

Точно за да се избегнат подобни проблеми все повече производители започват да предлагат матраци с различна степен на твърдост в различните зони на матрака.

poziciq pri sun

последно модифициран на
Посещения: 5375 Още

Публикувано от на в Видове матраци

Предимства и недостатъци на един матрак с пружини

Искате ли да научите повече за предимствата и недостатъците на различните видове матраци? Ако е така значи сте попаднали на точното място. Изборът на подходящ матрак винаги е обект на личните предпочитания на човек. Идеалният матрак за един може да е твърде неподходящ за друг. Най-известни от край време са матраците с пружини. Широко разпространени на пазара и най-често купувани. Но защо е това така?

Предимства и недостатъци на матраци с пружини

С малко късмет и малко търпение в чакането на някоя добра промоция, всеки може да намери матрак с пружини дори и за по малко от 200 лева. Считат се за доста издръжливи матраци и производителите им дават години живот. Но също така, когато купуваме матрак трябва да обърнем внимание и на неговото качество. Разбира се, не винаги цената определя качеството на един матрак, не винаги най-скъпото означава най-подходящо за вас. Затова се препоръчва винаги да се консултирате със специалист при възможност. Той ще ви препоръча подходящия матрак за вас в зависимост от вашите навици при сън и вашите предпочитания.

Матраците с пружини се характеризират не само с дълголетие а и с голямата си стабилност. Поради това са подходящи за хора с наднормено тегло и такива с неспокоен сън. Хора, които обичат да спят на по-твърди повърхности, ценят този вид матрак, тъй като той им предоставя един по-спокоен сън.

Недостатъци при пружинните матраци

Недостатъци на матраците с пружини

Въпреки многото им предимства имат и недостатъци. Например теглото на един такъв матрак е доста високо. Той е трудно преносим. Не е подходящ за хора с алергии. За разлика от антиалергичните матраци, повърхността на тези с пружина е направена от различни материали. Повърхността е с отворени пори, в които могат да попаднат мъртви клетки на кожата и акари. Тяхното почистване е много трудно дори неосъществимо. Затова на хора склонни към алергии не се препоръчва закупуването на матрак с пружини. Особено неподходящи са за малки деца отново заради трудното им почистване, а също и поради това, че поемат бързо влагата.

Колкото и да са дълготрайни тези матраци идва времето, в което пружините се износват и започват да скърцат. Това е едно клише, което чуваме често, но не е задължително това да е така.

Pocket Springs - пружини

С развиването на матраците с пружини производителите на матраци намалиха износването и скърцането до минимум. На пазара в момента са широка разпространени матраците Pocket spring, чиито пружини са отделени в отделен пакет. Ако сте от хората, които обичат спокойствие и комфорт без скърцане и смятате, че матракът с отделно пакетирани пружини е подходящ за вас, е препоръчително да се насочите точно към тoзи вид матраци.

И накрая, ако харесвате настоящия си матрак, но все пак искате да го реновирате по някакъв начин или пък сте направили неправилен избор при покупката на нов матрак и се чудите как да поправите грешката си, можете да използвате станалите актуални напоследък топ матраци. Те са с дебелина около 5-7 см. и се изработват от латекс, дунапрен или мемори пяна. Не забравяйте, че човек прекарва една доста голяма част от живота си в сън и добрия матрак може да се яви най – верния помощник за качествен и здравословен сън.

последно модифициран на
Посещения: 5976 Още

Публикувано от на в Видове матраци

Предимства и недостатъци на дунапренени матраци 

Дунапренени матраци

 

Мислили сте да закупите нов матрак? Тогава трябва да се съобразите с много различни фактори, тъй като на пазара има най-различни матраци. Различават се с това от какъв материал са направени, така и от качеството на изработка, дизайн и цена.

Не винаги матрака е предназначен за дълги години. Много често дори се купува и се използва за кратък период от време.

По-надолу в статията ще намерите информация за предимствата и недостатъците на дунапренените матраци.

Дунапренен матрак в леглото за гости. А подходящ ли е за хора с алергии?

Ценовият диапазон на дунапренените матраци е наистина широк. Като цяло обаче, се смята, че те са най-евтиния и практичен вариант.

Например за легло за гости, което не е предназначено за ежедневна употреба, този матрак е перфектен. В същото време тези матраци се деформират по-лесно от тези с пружини, поради това не са толкова дълготрайни.

От друга страна те са много добре пригодени за хора с алергии, тъй като  са лесни за почистване и изтупване и са израборени от материали, които съдържат по малко алергени.

 

Матрак Memo Green

 

Експерти съветват хората с проблеми да закупуват по-евтини и по краткотрайни дунапренени матраци и да ги подновяват на по-кратки интервали от време.

Подходящи за хора с ниско тегло

Например за децата. Едно дете определено тежи по-малко от един възрастен, а тези матраци са доста меки, следователно тялото му потъва по малко. Проучвания показват, че децата намират дунапрена за доста комфортен, докато един по твърд матрак може да има отрицателно въздействие върху съня на детето.

И тук по-лесното почистване е предимство особено за много малки деца. В случай на някоя дребна неприятност можете лесно да измиете или изплакнете замърсяването.

 

Дунапренени матраци - снимка

 

Недостатъци при по-тежки хора

По-малко благоприятен вариант е да купувате дунапренен матрак ако тежите повече и го използвате всекидневно. Тялото ви потъва в матрака и не получава достатъчно стабилност по време на сън , особено ако матрака е използван продължително време. Това което намирате за комфортно и удобно след време може да доведе до гръбначни изкривявания и ортостатични  заболявания. Този тип матрак може да е евтин и доста разпространен но не е подходящ за всеки.

последно модифициран на
Посещения: 5101 Още

Публикувано от на в Подходящ размер

Подходящият размер за нашия матрак

Как да изберем подходящия размер на матрака? Това е една не толкова лесна задача.

За напълно спокоен сън, размера на матрака трябва да съответства с големината и дължината на вашето тяло.Ние ще ви покажем в няколко стъпки как да изберете перфектния размер за вашия личен комфорт. Днес се срещат всякакви разновидности на размерите. Някои фирми дори изработват матраци с нестандартни размери по поръчка.Стандартните размери варират от 70x140 см до 200x220 см. Може да се каже, че е помислено за всеки човек и за неговата добра дрямка.

Подходящ размер на матрака

Въпросите, които трябва да си зададе човек при този важен избор

За да откриете перфектния размер матрак, трябва да се помисли от теоретична и от практична гледна точка, а най-добре е смес от двете.Помислете колко място ви е нужно за съответния размер матрак. Дали матрака се използва от един човек или двойка. Колко често двойката прекарва нощта заедно или ще бъде окончателно предназначен за двама. Това също играе една не толкова незначителна роля. Повечето хора оценяват по-просторния матрак за по-удобен, но има и такива, които гледат от практична гледна точка и харесват по малките матраци така спестяват ценно място в стаите си. В крайна сметка избора на матрак зависи от специфичния вкус на човека.

Стандартни размери на матраците

podhodqshtiqt za nas razmer na matraka standartni razmeri topmatraci eu

Всеки, който няма представа колко място трябва да освободи за един матрак трябва да се запознае с общоприетите размери. Само един пример: Един класически единичен матрак е днес често 90х180 см , детски матрак 70x140 см. Двойните матраци започват от 140x200 cм. и нагоре. Който се нуждае от допълнително пространство може да избере матрак 180x200 или дори 200x200 см. За високи хора се произвеждат и матраци с дължина 220 cм.

Също така една добра алтернатива, за хората които споделят леглото си от време на време, е да изберат матрак с размер 120x200 см. или 140x200 см.

Матраци с нестандартни размери

podhodqshtiq razmer za nashata spalq nestandarten razmer topmatraci eu

Много производители вече предлагат и изработка на матрак с нестандартни размери. При това в много от случаите почти няма завишение на цената. Приемат се поръчки за изработка и на матраци с нестандартна форма. В mattro.net може да попитате за цените на различните производители и модели матраци при поръчка на матрак с размери по ваше желание.

Важен съвет при вашия избор на матрак е да посетите оторизиран за това магазин или да поискате мнение от консултант в някой онлайн магазин за матраци. Доста по-лесно е човек да прецени от личен опит, кое му пасва по-добре и с кой той се чувства удобно. Именно затова е полезно да пробвате различни матраци. От една страна ще разберете каква материя или дебелина ви приляга най-добре, а от друга ще може да видите, каква големина ви удовлетворява. Също така вече споменахме, че понякога леглото се използва от двама човека, като в такава ситуация е препоръчително да отидат заедно на мястото и да преценят. Напълно е разбираемо, че на човек му е трудно да прецени, кое му пасва най-добре, като гледа стандартните размери в интернет. Затова е доста полезно, човек сам да опита и да види кое му приляга и съответства на неговите нужди и желания. Всеки има своите лични предпочитания и понякога хората желаят по-голямо лично пространство докато спят. Ето затова помислете на базата на ваш личен предишен опит кое би отговорило на очакванията ви.

последно модифициран на
отбелязан в: легло матраци размери
Посещения: 5985 Още

Публикувано от на в Подходяща твърдост

Подходяща твърдост

Важна роля при покупката на един матрак играе правилната му твърдост. Но как може да се определи това? Всеки който иска да си купи нов матрак трябва да обърне внимание на няколко много важни критерия, за да осигури своя здравословен и пълноценен сън. Например правилната твърдост на повърхността на новия ни матрак. Това е много важно, за да се предотврати излишното напрежение и дискомфорт по време на сън. Но какво точно се разбира под твърдост на матрака?

Твърдост на матрака

Твърдост

Описание на твърдостта може да намерите в сайта на всеки производител на матраци. Понякога производителите предлагат едни и същи модели матраци със различна твърдост. Това означава , че от същия модел може да има по-мека и по-твърда версия. Затова трябва да обърнем внимание на няколко много важни фактора. Един от тях е размера и физиката на отделния човек както и неговото тегло. Има голяма разлика дали един човек тежи 150 килограма или 50 , дали той е 1,5 метра висок или 190 метра. Друг фактор - Отделните навици за сън. С разделятенето на различни степени на твърдост производителите опитват да задоволят голямата маса от клиенти и да им дадат представа за различните качества на по-твърдия и на по-мекия матрак.

Твърдости 1-3

Твърдост 1-3

Повечето производители предлагат степени на твърдост от 1 до 3. Първа степен на твърдост матраци са предназначени за хора, които тежат до 60 кг. Твърдост степен 2 (умерена) е препоръчителна за хора с телесно тегло до 80 кг. Твърдост 3 е мярка за твърди матраци, които са за хора, които тежат повече от 80 кг. Въпреки това, тази информация е твърде относителна, тъй като тези данни се различават при отделните производители на матраци. Всеки производител сам определя степените на твърдост на продуктите си. Понякога се стига и до твърдост степен 5. Може да има разлика между еднаква степен на твърдост на матрак на един и същ производител. Твърдостта зависи и от материала, от който е направен матрака. Така човек може да се обърка, тъй като при единия производител степен три може да е умерена твърдост, а при другия най-висока. Най-удачно е самите вие да изпробвате матрака и да прецените дали той е подходящ за вас.

Матраци - твърдст

В крайна сметка всеки трябва да разчита на собствената си интуиция и сам да определи дали това е правилната твърдост за него.

Експертите съветват ако е възможно купувачът да отиде на място и сам да изпробва продуктите на магазина. При проба на даден матрак трябва да обърнете внимание на няколко важни фактора:

1. Не трябва да потъвате в матрака- това означава, че матракът е твърде мек за вас.

2. Не трябва да се чувствате все едно сте легнали върху дъска. Това би означавало, че телесната ви маса е твърде ниска за този матрак и за вас е подходящ по-мек.

Както вече споменах е важен и материала, от който е направен матрака. Например при матраците с мемори пяна, които са снабдени с въздушни камери, е възможно да се регулира индивидуално твърдостта.

Също така важен е пълнежът. Всеки материал придава различна твърдост на матрака.

Желателно е един матрак трябва да бъде тестван преди да бъде закупен. Полезно е при самият тест да бъде изпробвана възглавницата,както и различни позиции при спане,тъй като един матрак е предназначен за години напред.

Преди да бъде закупен той, важно е човек да се запознае с предимствата и недостатъците на модела.

последно модифициран на
Посещения: 6173 Още

Препоръчани продукти

sealyМатраци ТЕДbliannaniматраци Mattro