topmatracieu trim

 


ТОПМатраци -  сайт с новини

относно тенденциите в

обзавеждането на спалнята

 
ТОП МАТРАЦИ
НОВИ ПРОДУКТИ
ДИЗАЙН

Последни тенденции в обзавеждането на вашата спалня.

Нови продукти и материали за по-добра и пълноценна почивка на вашето тяло.

Още  

ИНФОРМАЦИЯ


 За намаления и промоции на матраци.

Матраци

Информация за актуални цени и нови технологии при производството на продукти за спалня.

 • Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Вход
  Вход форма за вход

Публикувано от на в Възглавници

Правилният пълнеж може да се отрази положително на съня. Кой пълнеж обаче е подходящ за даден човек е строго индивидуално. Независимо от свойствата и цената на възглавницата пълнежа трябва да бъде избран така, че да ви осигури един спокоен сън. Поради големия избор на материали обаче изборът понякога може да бъде доста сложен. Заедно с пухените възглавници и тези от изкуствени материали стават все по-популярни.
Тези възглавници са запълнени с полиестер, пяна, изкуствен памук или латекс. Пълнежите се различават по техните характеристики и качества, но също така имат и общи предимства и недостатъци.
Като цяло този вид възглавници е сравнително евтин и е доста подходящ за хора, страдащи от алергии. Голям плюс е това, че в изкуствените материи не се развиват акарии, защото тези материали не предлагат необходимата среда за тяхното зараждане. Техен недостатък е това, че те имат доста кратък живот, в сравнение с пухените възглавници например. В зависимост от материала те се износват за различен период от време.

Възглавници от изкуствен материал

Полиестерни влакна и памук

Доста често полиестерните влакна и памукът са склонни да се слепват. Следователно препоръчително е те да не се перат, но в случай че това се налага то те трябва задължително да бъдат почиствани на ръка. Чрез пране в пералнята би се получило така, че влакната да се разкъсат и след това се слепват случайно едно за друго, образувайки една безформена купчина. Памукът пък е особено уязвим като материал и затова се използва главно като пълнеж за декоративни възглавници.

Възглавници от памук и полиестерни влакна

Полиестерни топчета

По друг начин изглежда ситуацията при полиестерните топчета. След изпиране те не се разкъсват, което прави подобна възглавница доста удобна за употреба. В допълнение може да се каже, че формата се запазва след като материала бива наместван например чрез разпухване.
Друго предимство на този пълнеж, е че той е доста пластичен.Може да се променя и количеството му. В зависимост от индивидуалните предпочитания на човек, той може да бъде намален или увеличен – като съответно се прибавят или се премахват полиестерни топчета. Пълнеж от този тип прави възглавница във всеки случай обемиста и гъвкава, но също така притежава поддържащо действие и е дишаща.

Възглавници от полиестерни топчета

Пяна

Пълнежът от пяна има също така предимства като например това, че възглавницата може да има желания пълнеж според индивидуалните предпочитания на човек.  Люспите от пяна дават възможност за избор на обема и на повърхността на възглавницата, като те допринасят и за еластичните свойства на възглавници с такъв пълнеж. Високоеластичната пяна е доста желан материал, поради простата причина, че подобни възглавници адаптират формата си в зависимост от формата на главата и шията и ги подкрепят, като ги обгръщат. Тези възглавници обаче задължително трябва да бъдат прани или почиствани на ръка.

Възглавници от пяна

Кой вид ще предпочетете зависи много от това, какви очаквания имате от една възглавница. Най-важното е тя да ви пасва, да ви е удобна и да ви осигурява спокоен сън, след който нямата болки в областта на врата. Затова помислете коя би ви прилегнала най-много и ако имате възможност ги изпробвайте за да можете по-адекватно да вземете своето решение.

последно модифициран на
отбелязан в: възглавница сън
Посещения: 8885 Още

Публикувано от на в Възглавници

Хъркането е проблем на голям процент както мъже, така и жени. Често шумът, предизвикан от хъркане достига до много високи стойности, а дразнещият вибриращ звук от него може да смути съня на спящите в съседство хора.

КОЙ ХЪРКА?

Няма точно определен тип човек, за който да се каже, че той задължително би хъркал в зависимост от пола, телосложението, килограмите, хроничните заболявания, расата си и т.н. Все пак трябва да се има предвид, че наднормените килограми често са предпоставка за появата на неспокоен сън и хъркане. Друга причина за това може да бъде вроденото или придобитото изкривяванe на носната преграда. Тютюнопушенето и приемът на големи количества алкохол, непосредствено преди лягане, също могат да доведат до този проблем.

Препоръки за закупуването на възглавница против хъркане

ВРЕДНО ЛИ Е?

Освен, че хъркането пречи на съня на околните, то може да бъде причина и за появата на някои здравословни проблеми. Често заради него спящият човек не може да си отпочине пълноценно и на следващия ден се чувства изтощен и му липсва концентрация в работата. Натрупването на няколко такива непълноценни нощи води до хронична умора, а това от своя страна може да предизвика и появата на някои болестни симптими като високо кръвно, депресия, намалена потентност и много други. Не трябва да се пренебрагва и фактът, че ако в стаята спи и друг човек, то той също може да се сдобие с горните проблеми, отново поради непълноценен сън.

Спрете хъркането с подходяща възглавница

ИМА ЛИ СПАСЕНИЕ?

В търсене на лек за този често подценяван проблем, хората прибягват до какви ли не средства. В аптечната мрежа се продават спрейове, лепенки и щипки против хъркане. Някои хора дори се опитват по хирургичен начин да се справят с хъркането.
Ако и вие сте от тези, на които често се случва да „озвучават” нощно време спалнята и вече ви е дошло до гуша от упреците на половинката ви, бихме ви препоръчали да не бързате да лягате под ножа. Може да пробвате да разрешите проблама си, като си закупите една специална възглавница против хъркане. Това е новост на нашия пазар от няколко години насам и се радва на много голям интерес, както и има добри отзиви от ползващите я.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЪЗГЛАВНИЦАТА ПРОТИВ ХЪРКАНЕ?

Какво представлява възглавницата против хъркане

Този тип възглавници имат ергономична форма, която поддържа главата и врата на спящия в най-правилната поза за сън. По този начин той диша по-правилно и по-пълноценно, поемайки по-голямо количество въздух. По-доброто дишане от своя страна подобрява качеството на съня, като го прави по-дълбок, а от там и спомага за редуциране на хъркането. Благодарение на поддърьжащата си форма, тези възглавници облекчават дори болките във врата, гърба и предпазват от сутрешно главоболие.

Съставът им е различен при различните производители. Могат да бъдат както от полиестерна пяна, така и от специални влакна. Често в тях се влага и гъба, която да осигури още по-добра опора на шията по време на сън. Отвън в повечето случаи са облечени в микрофивър, който е лесен за почистване и поддръжка. Цените при различните производители също варира в широки граници от около 20,00 лв. до над 100,00 лв. в зависимост от използваните материали. На каква стойност ще бъде вашата възглавница, зависи от избора и потребностите ви.

Много е важно, когато човек има някакъв проблем, да го осъзнае и приеме, след което да търси ефективно решение за него. Не се колебайте да изпробвате нещо ново и различно. Ако това би подобрило качеството на съня ви и от там на живота ви, заложете на тази иновация и ще се убедите, че тя наистина действа.

последно модифициран на
отбелязан в: възглавница сън
Посещения: 11923 Още

Публикувано от на в Възглавници

Ортопедичните възглавници добиват все по-голяма популярност. Има доста хора, при които подобни болки са нещо неизбежно и е важно именно за тях да могат до някаква степен да могат да облекчат тази болка,  когато имат възможност да си почиват.
Докато конвенционалните възглавници с размер 80 на 80 см., осигуряват ширина, не е изключено да доведат до възникване на напрежение в областта на шията. Съществуват обаче така наречените ергономични възглавници, при които площта намалява наполовина, но и същевременно облекчава шийните прешлени и подкрепя главата.
Ортопедичните възглавници са дори една стъпка по-напред: Да, ергономичните възглавници са доста удобни, но имат и един недостатък – те са доста меки, като понякога това е доста неприятно, понеже чувството е все едно лежите директно върху матрака. Ортопедичните възглавници могат обаче да ви помогнат в такава ситуация.

Ортопедични възглавници

Материал и пълнеж

На първо място е важно да се спомене, че всички ортопедични възглавници са здраво подплатени. Това предотвратява потъването на главата, а също така и спомага за това, възглавницата да не променя своята първоначална форма. Вместо да бъде използван традиционният пух или синтетичните влакна, се използват еластични материали, които не променят формата си толкова лесно. Такива са например високоеластичната пяна или полиестерната пяна.
Високоеластичната пяна е била използвана при изследвания в космоса и първоначално е била разработвана, за да поддържа тялото на космонавта на натиска, на който е подложен при излитане. При закупуване на ортопедична възглавница е важно да проверите дали нейното производство щади околната среда, като това е важно за голяма част от хората, спиращи се именно на този вид възглавници.

Ортопедична възглавница - стабилна опора

Специални форми и размери на ортопедичната възглавница

Всъщост формата на ортопедичната възглавница се моделира в зависимост от индивидуалните особености на всеки човек- а именно според неговата шия и глава. Това е важна стъпка за да се гарантира, че гръбначният стълб ще заеме своята естествена позиция през нощта.
Ако шийните прешлени не се огъват това би довело до изключително голямо напрежение на следващата сутрин. В края на краищата ортопедичните възглавници облекчават областта около главата, шийните прешлени както и рамената- независимо от това дали спите обикновено на една страна или по гръб-тук позата на спане не е от значение. При каквито и обстоятелства или в каквито и магазини да проверите ще получите доста малка възглавница- по-малка дори от ергономичните възглавници, които вече споменахме, че са доста по-малки от обикновената традиционна възглавница. Ортопедичните често се срещат в размера  60 на 36 см и с височина около 10 см.

Форми и размери на ортопедичните възглавници


Важно е обаче да се спомене, че ортопедичните възглавници нямат точен стандарт, като това означава че те могат да се срещнат  в доста различни размери. За някои хора това може да бъде голям проблем, защото означава, че не рядко даже и почти никога не могат да бъдат намерени подходящи калъфки. Това обаче със сигурност не трябва да ви обезкуражава да си закупите подобна възглавница, защото с няколко шева проблемът лесно ще бъде решен.  Също така стандартните калъфки за възглавници могат бързо да бъдат намалени например с шевна машина и да бъдат използвани в този по-специален случай.

последно модифициран на
Посещения: 11738 Още

Публикувано от на в Възглавници

Възглавниците трябва да отговорят на индивидуалните предпочитания на човек и да осигуряват удобна и здравословна позиция при спане. Да бъде открита правилната възглавница със сигурност не е обаче лесна задача. Важна роля играе материалът. Затова човек при избор трябва да има в предвид предишния му опит с различни материали, а също и да е готов да експериментира с нови за да открие перфектната. Всеки материал има специфични качества, както и предимства и недостатъци, с които е важно човек да бъде запознат, за да може да направи правилния избор и за да прецени, в какво точно да вложи парите си. Има материали, които са подходящи за топли вечери, както и за хора, които често се потят през нощта. Има обаче и такива, които излъчват топлина. Ето затова сега ще ви запознаем с повечето всеизвестни материали и техните особености, за да можете вие да направите своя избор.

Какви материали за възглавници съществуват?

Пълнеж на възглавниците

 • Пух и Пера - Тези възглавници са меки и обгръщат главата. За разлика от перата обаче, пуха има по-добра поддържаща функция. И двата материала запазват топлина и именно затова са доста предпочитани през зимата.

 • Полиестер и пяна - Тези видове имат определена форма за разлика от онези възглавници, които са от пух или пера. Въпреки това се различават един от друг доста. Например пълнежа от полиестер е доста по-мек, в сравнение с този на пяната, който е твърд. Пяната също така има свойството да е термоактивна, което значи, че реагира при топлина и се намества според шията на човек.

 • Люспи от пяна - Този материал е доста мек и еластичен.

 • Памук - Този материал също е използван, но по-често в декоративните възглавници.

Възглавници с пух

Калъфки за възглавници

Калъфките за възглавници също се изработват от различни материали

 • Памук - Този материал е доста приятен за кожата, а също така има и охлаждащ ефект. Положителна страна му е и това, че калъфки от памук много лесно се поддържат и почистват, което в днешното хаотично ежедневие е доста голямо предимство за едно домакинство.

 • Микрофибър - Микрофибърът е толкова известен и широко разпространен колкото и памука. Този материал е предимно подходящ за хора с алергии, има регулиращи температурата свойства и също така е мек и еластичен.

 • Коприна и сатен - През лятото тези два материала са изключително популярни и то не без причина. Коприната и сатенът са тънки, гладки и имат охлаждащ ефект. Нещо, което всички желаят през топлите месеци на годината.

Възглавници с пера

Как обаче може да бъде избрана правилната възглавница и съответно калъфка. Най-добрият начин е както вече споменахме по-горе- с опит. През годините всички сме използвали различни и можем да определим, дали даден материал е за нас или не е. Полезно е също така да се изпробват обаче и други, като това може да стане в оторизирани магазини, където човек може да се допита и до мнението на консултанта, които да го насочи към подходящия според него вид. Вече се запознахте с главните материали от тази статия, така че със сигурност можете да прибавите или да изключите определен материал от списъка си. Най-важното в края на краищата е човек да опита, защото само така ще разбере.

последно модифициран на
отбелязан в: възглавница
Посещения: 8562 Още

Публикувано от на в Възглавници

При закупуването на една възглавница трябва да се има в предвид, какви свойства притежава пълнежа и дали те са съобразени с индивидуалните нужди за сън на всеки човек. Докато едни харесват меките и еластични възглавници, други предпочитат такива, които осигурява повече подкрепа. Затова е важен пълнежа, в който голяма роля играе пухът. За пухени възглавници се приемат всички онези, чийто пълнеж представлява най-малко 70% пера. Заради техният основен пълнеж, тези възглавници указват изключителна подкрепа за главата и шията. Той осигурява свойството на възглавниците при преместване на тялото или при смяна на позицията, самостоятелно да се намести, така че възглавницата да не се смачка.

Плюсове и минуси на пухените възглавници

1. Преимущества

Подкрепяща функция

Подкрепящата функция се дължи на автоматичното възстановяване на обема, който е бил деформиран през нощта, без да е необходимо допълнително наместване на възглавницата. Като цяло може да се каже, че колкото повече пух има в една възглавница, толкова ефектът е по-голям.

Регулиране на температурата

Друго преимущество на тези възглавници е свойството за регулиране на температурата. При възглавници, които са запълнени с пух, човек не се изпотява толкова лесно. Произведената от тялото влага попива или се изпарява във въздуха.

Възглавница с регулиране на температурата

Разходи

Закупуването на пухени възглавници в повечето случаи е по-евтино от това на някакъв друг тип възглавница. Но дори и тук трябва да има проверка на качеството. Обикновенно гъшият пух е за предпочитане заради по-голямата му способност на запълване на обема. Предлагат се обаче и такива с гъши пера, които са с по-лошо качество и имат по-кратък живот.

2. Недостатъци

Освен че имат плюсове, подобни възглавници имат и недостатъци.

Възглавници с пух

Природа

Те не са толкова меки, колкото възглавници запълнени с ситно нарязан дунапрен. Също често се случва отделни пухчета да се промушат през калъфката и това не винаги е приятно. В допълнение пухените възглавници може да са доста твърди, което не улеснява движенията по време на сън.

Алергии

При алергии подобни възглавници са само условно подходящи. Подобно на матраците или пухения пълнеж в спалните завивки , и тук свиват гнездата си акари. В тези случай единственото, което би помогнало е пералнята.

Почистване на възглавниците

Почистване на възглавницата стъпка по стъпка:

 • Извадете възглавницата от нейната калъфка.

 • Уверете се, че по възглавницата няма дупки или разшиващи се ъгли. Ако има подобни ги зашийте.

 • Тези възглавници могат да се перат в пералня, така че това е огромно удобство.

 • Обрънете внимание на количеството прах, което слагате. Когато перете такъв вид възглавници е препоръчително да използвате по-малко прах. Също така е и добре да бъде използван течен перилен препарат вместо прах, понеже обикновеният прах може да остави остатъци и да се наслои. Това от своя страна може да доведе до обриви или алергични реакции. Възглавниците по принцип трудно се изплакват, така че колкото по-малко перилен препарат се използва, толкова по-добре.

 • Настройте пералнята на функция-деликатно пране. Хубаво е да се използва гореща вода, която ще премахне петната и замърсяванията, но трябва да се има в предвид, че горещата вода може да увреди перушината, така че ако не ви се рискува, използвайте топла или студена вода.

Възглавници - плюсове и минуси

Веднъж изпрана трябва да изсъхне. Първата стъпка е тя да бъде подсушена с кърпа. Хавлията ще поеме повечето количеството вода, намиращо се във възглавницата. Ако имате възможност, сложете възглавницата в сушилня, а веднъж излязла от там трябва да я разпухите, така че да възвърне формата си. Това може да се постигне и ако поставите 1-2 топки за тенис по време на самото сушене в сушилнята.

последно модифициран на
Посещения: 11463 Още

Препоръчани продукти

sealyМатраци ТЕДbliannaniматраци Mattro